Tempo950x100

Tempo300x100

Золотий горішок: в Україні можна одержувати гарні врожаї фундука

Золотий горішок: в Україні можна одержувати гарні врожаї фундука

Про це повідомляє прес-служба Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

“Для отримання кращих врожаїв необхідно дотримуватися простих правил агротехніки”, – поясняє Олександр Балабак, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу генетики, селекції та репродуктивної біології рослин Національного дендропарку «Софіївка» НАН України.

Олександр Балабак представив джерела вихідного селекційного матеріалу та види розсадників, а також сорти горіхоплідних, що занесені до Державного реєстру сортів України.

“Щодо технології, починати треба з ґрунту. Кращі варіанти – різні чорноземи та сірі лісові ґрунти. Не любить фундук піщаних, заболочених і засолених ґрунтів. Кислу землю бажано вапнувати. Кущі непогано ростуть під природним задернінням, але відгукуються з вдячністю на регулярну оранку”, – додає Олександр Балабак.

Час посадки саджанців – осінь, кінець жовтня. Саджанці фундука відрізняються коротким періодом спокою. Важливо обирати ефективні способи та схеми висаджування садивного матеріалу. Варіанти розташування кущів залежать від їх розмірів, схильності до утворення порослі.

Ще один відповідальний етап – обрізка та формування конструкцій насаджень фундука. Важливо правильно проріджувати кущ, знати, які пагони залишати, які видаляти, та в який час найкраще робити обрізку. Щодо збору врожаю: коли горіх сам випадає з обгортки, він готовий. Оптимальний час – плюски тільки почали міняти забарвлення. Якщо потрясти кущ, горішок впаде.

Спочатку горіхи складують у сухому приміщенні разом з обгортками. Коли шкаралупа придбає коричневе забарвлення, горіхи перебирають і очищають від обгорток. Досушують при кімнатній температурі, розклавши тонким шаром. Якщо горішки видають характерний звук, вони вже готові. На зберігання їх поміщають в паперові або тканинні мішки.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zolotyj-horishok-v-ukrayini-mozhna-oderzhuvaty-harni-vrozhayi-funduka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати