Tempo950x100

Tempo300x100

Зростання експорту підвищить внутрішні ціни на ягоди і фрукти

Зростання експорту підвищить внутрішні ціни на ягоди і фрукти

Такої думки Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж, пише agroday.com.ua.

Він пояснює, що вирощування ягід стає все більш популярним бізнесом через високу рентабельність експорту. На зовнішній ринок продаються і свіжі, і заморожені ягоди.

Тому незважаючи на те, що полуниця зараз коштує дешевше, ніж торік, слід очікувати середньої ціни за рік вищої за рівень 2017-го, прогнозує фахівець.

Поки що споживчу інфляцію стримує курс гривні. Якщо на початку року за долар треба було викласти 29 грн, то зараз — 26. Другий фактор стабільних цін — наміри уряду не підвищувати рівень мінімальної зарплатні. Невідомо, наскільки відкладено прийняття рішення по даному питанню, але це точно не відбудеться до вересня, вважає Дорошенко.

Він констатує, що ціна на овочі в Україні вже досягла європейського рівня. А через активний експорт високий урожай уже навряд чи призведе до здешевшання всередені країни.

Наприклад, цьогоріч очікується отримати на 20% більше яблук, фруктів та ягід. «Але ми також поставимо чергові рекорди з експорту цієї продукції. Перш за все, до країн Європи», — пише Дорошенко на своєму Facebook.

Наступного року зростання вартості продовжиться. Тоді головними причинами вже будуть різниця в оподаткуванні і низька продуктивність в агросекторі та харчовій промисловості.

«Обладнання, яке морально застаріває за декілька років, низьке впровадження сучасних технологій, велика вартість залучення грошей, відсутність іноземних приватних інвестицій, корупційні ризики та ризики, пов’язані з війною, роблять українську продукцію надто дорогою», — додав він.

Окрім того, якщо ПДВ на продукти уряд не знизить до європейського рівня, то більшість продуктів в Україні коштуватиме на 11% дорожче за польські, вважає голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zrostannya-eksportu-pidvyshchyt-vnutrishni-ciny-na-yahody-i-frukty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати