Tempo950x100

Tempo300x100

Звання нетто-експортера свинини Україна втримала лише номінально

Звання нетто-експортера свинини Україна втримала лише номінально

Такі дані митної статистики днями оприлюднила ДФСУ, повідомляє прес-служба АСУ.

У порівнянні з 2016-м сальдо зовнішньої торгівлі свіжою, охолодженою та мороженою свининою скоротилося майже на 40%, а по товарній позиції «живі свині» (код УКТ ЗЕД 0103) – майже у п’ять разів, коментують в аналітичному відділі АСУ.

Валютні надходження за рахунок зовнішніх поставок свинини зросли удвічі в порівнянні з попереднім роком, а їх обсяги в натуральному вираженні збільшились на 56%. Проте активізація імпорту свинини у другому півріччі 2017-го дозволила не тільки надолужити результати 2016-го, а й перевищити їх удвічі. Якщо протягом січня-грудня року, що минув, експортували 4,9 тис. т сукупною вартістю 10,5 млн дол. США, а імпорт 5,6 тис. т свинини «коштував» 9,96 млн дол. США. Тож звання нетто-експортера свинини Україна втримала лише номінально.

Хоча обсяги зовнішніх поставок живця зросли незначно (+8% до 2016-го), проте за рахунок вищої ціни реалізації дозволили заробити понад 4,5 млн дол. США. Водночас, майже стільки ж українські свиногосподарства витратили на закупівлю чистопорідних та гібридних свиней з-за кордону для посилення племінного потенціалу.

Зауважимо, що за аналізований період зріс імпорт жиру як кількісно, так і вартісно, а також субпродуктів. Проте рекордний обсяг експорту останніх (8,6 тис. т сукупною вартістю 9,98 млн дол. США) дозволив зменшити від’ємне значення зовнішньоторгового сальдо по цій товарній позиції (УКТ ЗЕД 0206). Згадані групи продуктів включають не тільки свинячі продукти, проте саме на них припадає левова частка зовнішньої торгівлі. Тож протягом 2017-го українські трейдери проявляли більшу активність у закупівлі як свинячого жиру, так і в реалізації морожених свинячих субпродуктів до Гонконгу та В’єтнаму.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zvannya-netto-eksportera-svynyny-ukrayina-vtrymala-lyshe-nominalno
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати