Tempo950x100

Tempo300x100

Звідки молоко: 600-700 тис т сировини перебувають у тіні

Звідки молоко: 600-700 тис т сировини перебувають у тіні

Голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський пояснив у інтерв’ю «Главкому», звідки за таких умов ми беремо молоко.  

За даними експерта, українська молочна галузь в 1990 році переробила більше 18 млн т молока. В минулому році ми переробили більше 4 млн т молока: «Дивіться, у рік у нас виробляється 2,7 млн т індустріального молока, від цього віднімаєте 10% на вигодування телят, залишається 2,5 млн т – це та кількість, яка переробляється на молочні продукти. До цих 2,5 млн т додайте 1,5 млн т молока від населення. Загалом галузь виробляє приблизно 4,1 млн т молока на рік. Це статистичні дані».

Чагаровський підкреслює, що, найімовірніше, статистика враховує не все, бо існує тіньовий ринок.
«Це ринок, який працює за готівку. За готівку маленькі цехи купують у бабки молоко, переробляють і теж за готівку продають. Звісно, воно ніде не обліковується. За моїми розрахунками, такого молока у нас в рік переробляється приблизно 600-700 тис. т. Воно продається на локальних ринках, не в мережах чи магазинах. Його можна знайти лише в райцентрах, на базарах», – пояснив експерт.

Як зазначає Чагаровський, наша молочна продукція сьогодні дорога, і українець споживає її значно менше, ніж за радянських часів.

«За тих часів була обґрунтована норма споживання молочних продуктів для того, щоб поповнити баланс поживних речовин, – говорить експерт. – Кожен українець мав спожити 380 кг молока в рік, через молочні продукти. Сьогодні люди не доїдають і не отримують ту кількість речовин, яка необхідна для здоров’я. Як формується наша статистика споживання молочних продуктів? Те вигадане молоко, про яке ми говорили, ділять на кількість населення і кажуть: «У нас споживання ось таке». Насправді треба рахувати лише те, що спожито, бо ж не все вироблене молоко йде для споживання. Його використовують ще на вигодування телят, селяни самі споживають молоко, і тільки надлишок здається перекупникам. Тож українці стали споживати значно менше молочної продукції. За моїми підрахунками, ця цифра становить приблизно 84-86 кг у рік».

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zvidky-moloko-600-700-tys-t-syrovyny-perebuvayut-u-tini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати