Астронавты будут выращивать чилийский перец

Астронавты будут выращивать чилийский перец

Мешканці Міжнародної космічної станції успішно вирощують рослини ось уже майже 40 років, з тих пір як в 1982 році екіпаж радянського корабля «Салют-7» вперше виростив там Arabidopsis, або резуховидки Таля, пише agrarii-razom.com.ua.

У різні роки на МКС проводили експерименти з вирощуванням, зокрема, салату ромен, соняшнику, цукіні, брокколі, пшениці, редиски, гороху, китайської капусти – якісь з них увінчалися успіхом, якісь спіткала невдача.

Виростити рослину в умовах мікрогравітації – непросте завдання, для цього космонавти застосовували, наприклад, спеціальне освітлення, а також «направляли» зростання рослини – вгору або вниз. 

Американські астронавти почали активно займатися посадкою овочів і збором врожаю тільки в 2015 році. На космічній станції була створена спеціальна система для вирощування рослин, яка отримала назву Veggie. 

Всередині неї астронавти пробували вирощувати листя салату – перший урожай був відправлений на Землю для перевірки на безпеку, а друга партія була з’їдена в прямому ефірі. 

Вчені ретельно вивчили «космічний» салат і оголосили, що за своїми поживними властивостями він нічим не поступається земному. На жаль, також вченими було доведено, що з використанням тих тех вирощувати їжу в космосі вкрай невигідно. 

Так як для роботи системи Veggie потрібно досить багато енергії, космічним агентствам легше доставляти їжу всередині вантажних кораблів. В 2018 році на МКС відправили нову систему Advanced Plant Habitat, яка разом з системою вирощування овочів Veggie допомагала екіпажу. 

Однак американські астронавти жодного разу не вирощували плодові рослини. І тепер, як повідомляє видання Rio Grande Sun з посиланням на біолога NASA Рея Уілера, у американців з’явився шанс. 

Так, на МКС планують відправити насіння чилійського перцю Espanola. Перевага його в тому, що він може рости на великій висоті і за короткий термін. «Ми шукали сорти, які не виростають занадто високими, але при цьому продуктивні в контрольованому середовищі», – розповів Уілер. 

За його словами, перець багатий вітаміном С, а це важливо для космічної дієти, до того ж астронавти давно хотіли урізноманітнити свій раціон більш гострою і пряної їжею. І приблизно до листопада, якщо все піде за планом, у них з’явиться така можливість. 

Перець буде вирощуватися на двох рослинних системах станції, званих Advanced Plant Habitat і Veggie. Підкреслюється, що наукові експерименти з вирощування рослин в космосі ведуть до однієї конкретної мети – щоб одного разу, коли люди відправляться колонізувати Червону планету, вони могли виробляти власну їжу. В залежності від розташування планет, найкоротша поїздка на Червону планету може зайняти близько шести місяців, і в ідеалі астронавти могли б залишитися там на один рік. В цілому два роки від Землі, попередньо упаковані прийоми їжі астронавтів не зможуть витримати повну тривалість поїздки. 

Для вирішення цієї проблеми Джейкоб Торрес, фахівець з селекції рослин з NASA, і його команда в даний час проводять дослідження і тести, щоб визначити продукти, які найбільше підходять для вирощування в космосі. «Ми можемо будувати всілякі ракети, які потім відправимо на Марс, але це не спрацює, якщо у нас не буде їжі», – підкреслив Торрес.Деталі.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/astronavty-budut-vyrashchyvat-chylyjskyj-perec
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати