Tempo950x100

Tempo300x100

Целебная ягода гуми готовится покорять украинский рынок

Целебная ягода гуми готовится покорять украинский рынок

Диво-ягоди гумі в Україні ростуть поки не часто. Ще не всі знають, що для садів України ця рослина невибаглива і до зимових холодів, і до розмноження, підходить як ніхто краще, пише SEEDS.

Кущ гумі виростає до 2 м у висоту та 1,5 м завширшки. І з одного куща можна зібрати до 10 кг плодів. Стиглі ягоди виглядають як кизил або вишня, але за смаком нагадують більше яблуко або хурму чи інжир. Так кажуть ті, хто вже вирощує цю диво-ягоду.

Плодоносити кущі гумі починають вже на четвертий рік після посадки. Перші ягоди достигають на початку липня і родять до кінця місяця. Однак з їх збором можна і не поспішати – стиглі ягоди не обсипаються і можуть висіти на кущах аж до середини серпня.

Завдяки незвичному смаку ці ягоди мають доволі великий спектр застосування. Солодкі терпкуваті ягоди гумі краще за все з’їсти свіжими. Ягоди гумі можна заморожувати, висушувати. З них роблять варення, соки, соуси. Навіть вина, желе і цукати.
Розмножується кущі гумі відводками, як і смородина. Садити їх краще на ділянці, захищеній від протягів, де є багато сонця – тоді ягоди будуть солодші. Водночас рослина досить легко переносить затінення і може плодоносити навіть у повному затінку.

Кущі гумі практично не потребують обрізання, не хворіють, не пошкоджуються шкідниками й не потребують затрат на захист. Найкраще висаджувати рано навесні чи пізно восени. У цей час ґрунт добре насичений вологою.

В українських магазинах саджанців кущів гумі чимало. І ціни доволі демократичні – від 20 гривень. Найкращими сортами фахівці назвали Кунашир, Парамушир, Цунай, Шикотан, Південний.

За природних умов гумі зростає у Центральному Китаї. Його здавна використовує китайська традиційна медицина як зміцнюючий і тонізуючий засіб. Вважається, що плоди допомагають при серцево-судинних захворюваннях, вживаються для профілактики склерозу, рекомендуються за наявності проблем із кишківником та шлунком як в’яжучий і протизапальний засіб.

У народній медицині знаходить застосування листя рослини. Відвар з нього приймають при застудних захворюваннях і кашлі, компреси рекомендують за наявності болю при ревматизмі і подагрі. Відвар коріння застосовують для лікування гнійних запалень та свербежу.

Другу батьківщину ягоди гумі знайшли у Японії – там цю рослину вважають плодом молодості і довголіття, оскільки він має активні сполуки, які попереджають розвиток склерозу.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/celebnaya-yahoda-humy-hotovytsya-pokoryat-ukraynskyj-rynok
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати