Tempo950x100

Tempo300x100

Цена на картофель в Украине побила рекорд

Цена на картофель в Украине побила рекорд

Оптова ціна на картоплю в даний момент коливається від 7 до 10 грн / кг (28-40 центів США за кг). Причому угоди відбуваються переважно по 8-9 грн / кг, а в кінці тижня навіть по 8 грн / кг (32 цента США) багато виробників відмовлялися продавати картоплю, повідомляє прес-служба УПОА.

Здавалося б ціни повинні знижуватися – адже нещодавно почалося збирання пізніх сортів картоплі в професійних господарствах, які вирощують від 10 до 500 і більше гектарів картоплі, і господарства населення збирання завершили, а значить пропозиція продукції на ринку в даний час близька до максимальної. Однак ціни не тільки не знижуються, але минулого тижня навіть мали тенденцію до зростання, а на цьому тижні утримувалися на високому рівні. 

Для порівняння, в Росії в даний момент можна купити картоплю в 2,5 рази дешевше, ніж в Україні, а в Білорусі – в два рази дешевше. Тому не дивно, що така істотна різниця в цінах провокує імпорт. І він, за даними аналітиків, продовжує збільшуватися щодня, адже заробіток для трейдера виходить дуже непоганим.

Навіть в Молдові, за даними цінового моніторингу EastFruit, ціни на картоплю зараз нижче, ніж в Україні.  Адже саме Молдова весь минулий сезон була головним ринком збуту для української продукції. Однак зараз Україну на цьому ринку замінять Росія і Білорусь, де ціни істотно нижче. Крім цього, це дозволить забезпечити зворотне завантаження транспорту, яке постачає молдавське яблуко в Росію і Білорусь.

Здається цілком логічним, що висока ціна на картоплю повинна була б відлякати покупця, і попит на картоплю повинен знизитися, проте все виходить з точністю до навпаки.

«Українські споживачі ще пам’ятають дефіцити радянських часів. Ще більш свіжим є спогад неймовірно високої ціни на цибулю навесні цього року. Тому вони реагують на високі ціни нестандартно – біжать на ринок і намагаються купити більше продукції, ніж зазвичай, що провокує подальше зростання цін», – пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

При цьому урожай картоплі в північних регіонах країни в 2019 році був навіть гірше, ніж не надто хороший урожай роком раніше. Однак площі під ним були незначно розширені, що, по суті, забезпечило такий же обсяг виробництва. При цьому продають господарства населення свою картоплю в цьому році дуже неохоче – вони теж пам’ятають, що в минулому сезоні закупівельні ціни на картоплю в квітні зросли майже в два рази в порівнянні з вереснем і очікують, що цей сценарій повториться знову. У цих умовах, уже традиційно, активізувалися перекупники – вони намагаються скупити картоплю у населення і закласти її на зберігання в надії продати дорожче в зимовий період.

«Якщо ми проаналізуємо історію цін на картоплю за останні 10 сезонів, порівнюючи оптову ціну в середині квітня з ціною в середині вересня, то побачимо цікаву картину. У п’яти випадках ціна на картоплю в квітні була абсолютно ідентичною ціні на картоплю в середині вересня. Ще в одному випадку, оптові ціни на картоплю в квітні були на 5,5% нижче, ніж у вересні, а в одному випадку – ціна зросла лише на 6% в квітні по відношенню до вересня. Тобто в абсолютній більшості випадків (в 70%) ті, хто вважав за краще зберігання картоплі аніж її продаж у вересні, несли збитки, так як втрати в процесі зберігання абсолютно неминучі. Крім того, необхідно нести витрати на догляд за сховищами, їх оренду (або ж амортизацію), та й гроші, які необхідні для закупівлі картоплі (або неодержані внаслідок її нереалізації) мають свою, дуже чималу в Україні вартість», – говорить Олександр Хорєв , керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

«Саме в минулому сезоні (2018/19 років) і вийшов найбільший ціновий приріст – картопля подорожчала в середньому до 86% в середині квітня в порівнянні з серединою вересня. Також в сезоні 2014/15 відзначалося зростання на 54%, однак це був період величезної політичної та макроекономічної нестабільності, і його брати в розрахунок, напевно невірно. І ще один раз зростання цін склало 35%, що не дозволяє говорити про можливість високого заробітку на перепродажі картоплі. А значить, чітка вигода від продажу картоплі після зберігання була всього один раз за останні десять років, тому, на наш погляд, системний підхід до маркетингу, коли виробник планомірно продає картоплю протягом усього сезону, є найбільш оптимальним підходом до продажів», – зазначає Олександр Хорєв.

Аналітики УПОА відзначають, що такої високої ціни на картоплю у вересні, вираженої в гривні, як та, яка встановилася на ринку зараз, не було ще ніколи в історії. 

Чи може ціна на картоплю в Україні вирости в найближчі тижні і бути вище навесні, ніж зараз? Відповідь на це питання слід шукати в історії. Так, за оцінками «АПК-Інформ: овочі і фрукти», загальне виробництво картоплі в 2019 році зросте в порівнянні з 2018 роком за рахунок кращої врожайності в професійних господарствах і розширення площ. Однак головне питання полягає в тому, скільки надмірно закупленої картоплі згниє в сховищах жителів міст, адже вони зараз закуповують продукцію про запас, не маючи необхідних для зберігання картоплі умов..

З огляду на всі фактори, аналітики очікують, що ажіотаж на ринку картоплі буде продовжувати розкручуватися засобами масової інформації, що може привести до збереження високих цін. Це буде грати на руку тим фермерам, які «під шумок» отримають хорошу ціну за свою продукцію, яка не підлягає тривалому зберіганню. Недосвідчені споживачі, закупивши таку картоплю, швидше за все викинуть не менше половини такої продукції вже через кілька тижнів.

Подібна ситуація також буде грати на руку імпортерам, які продовжать завозити картоплю з Білорусі та Росії (через Білорусь). При цьому імпорт на ціну істотно впливати не буде – він просто буде її стримувати. Проте, незначне зниження цін в найближчі тижні все-таки можливо.

А ось чи вдасться більше заробити на картоплі навесні – це велике питання. Імовірність отримання 20-25 грн / кг картоплі в опті навесні виглядає на даний момент малоправдоподібним, особливо на тлі подальшого зміцнення української валюти, що робить імпорт ще більш доступним. Тим більше потрібно врахувати, що перспективи зниження ціни на картоплю в Росії, Білорусі та Польщі поки ще не вичерпані – там прибирання в багатьох регіонах тільки починається. ЄС також очікує отримання більш високого врожаю картоплі, а значить імпортувати продукцію вони в великих обсягах не будуть.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cena-na-kartofel-v-ukrayne-pobyla-rekord
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати