Tempo950x100

Tempo300x100

Как обвал цен на кукурузу на Чикагской бирже повлияет на украинских производителей

Как обвал цен на кукурузу на Чикагской бирже повлияет на украинских производителей

Ситуація на міжнародних біржових ринках не відображається на ціновій динаміці в Україні негайно. В Українських виробників є приблизно тиждень до того, поки результати біржових торгів в Чикаго відобразяться на їх телефонах з смс-ками від трейдерів. Про це  AgroPolit.com повідомив начальник аналітичного відділу товарної біржи КМЕ Анатолій Стоянов.

Зазначимо, що вихід серпневого звіту американського Мінсільгоспу обвалив ціни на кукурудзу на понад 6% за 1 торговий день. 12 серпня 2019 року МСГ США (USDA) опублікувало свою чергову доповідь щодо попиту та пропозиції в світі. В звіті опубліковано інформацію про збільшення виробництва кукурудзи в США на 3,42%, що було не очікувано для трейдерів. Учасники ринку очікували підтримки зростанню цін через скорочення виробництва в основних країнах виробниках, однак ці очікування не були підтверджені.

Натомість, МСГ США надало покращений прогноз по виробництву зернової в США та покращила прогноз виробництва в ЄС (+0,91%), Україні (+1,94%) та Росії (+13,89%). Інформація щодо перехідних залишків також надала сильний тиск на динаміку біржових торгів Це створило додатковий тиск на ціни надзвичайно високі перехідні залишки, скорочення обсягів експорту та розширення посівних площ. Додатковим стимулюючим фактором зниження цін стала й інформація щодо виробництва біоетанолу в США, яка також не виправдала очікування ринку.

Отримавши такі дані, трейдери масово стали закривати позиції та продавати ф’ючерсні контракти, про що свідчать обсяги укладених контрактів. Всього за півдня торгів у понеділок, ринок обвалився на 6%, порівняно з рівнем закриття торгів у попередній торговий день. 

Кукурудзяні котирування продовжили зниження й у вівторок. Ринок відкрився нижче рівня закриття торгів у понеділок, але зниження котирувань за день склало майже 3%. За оцінкою аналітичного відділу КМЕ, даний рівень зниження не є кінцевим і потенціал зниження котирувань є достатнім аби продавити ціни до рівня 370-375 центів/бушель, або $135-140 т. Існує ймовірність розвороту тренду до рівня вище 400 центів/бушель, однак це не відбудеться раніше ніж наступного тижня поки ринок перетравлюватиме інформацію та очікуватиме виходу звітів IGC чи інших аналітичних служб. Ринок торгуватиметься у ведмежому тренді найближчі 10 днів з короткими періодами корекції.

“Ситуація на міжнародних біржових ринках не відображається на ціновій динаміці в Україні негайно. В українських виробників є приблизно тиждень до того, поки результати біржових торгів в Чикаго відобразяться на їх телефонах з смс-ками від трейдерів. Ціна на кукурудзу в Україні минулого тижня вже почала обережно знижуватись в очікуванні нового врожаю зернової, а результати торгів в США тільки посилять таку тенденцію. Аналітики КМЕ рекомендуватимуть стримувати продажі або проводити реалізацію обмеженими партіями в очікуванні зміни ринкової кон’юнктури. До початку збиральної кампанії, торгівці знижуватимуть закупівельні ціни наслідуючи світовий тренд, однак глобальний дисбаланс на ринку кукурудзи стимулювати зростання цін вже через 30-45 днів після початку збиральної кампанії в Україні. Ціна протягом наступних 10-15 днів може втратити від $5/т.”, — зазначив Стоянов.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kak-obval-cen-na-kukuruzu-na-chykahskoj-byrzhe-povlyyaet-na-ukraynskyh-proyzvodytelej
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати