Как «Укрзализныця» продолжает «доить» аграриев

Как «Укрзализныця» продолжает «доить» аграриев

Днями АТ «Укрзалізницю» Кабмін повернув до сфери управління Міністерства інфраструктури. Як пояснив міністр інфраструктури Владислав Криклій, «Укрзалізниця» буде розділена на оператора інфраструктури, вантажного перевізника та пасажирського перевізника, а сама компанія стане публічною (IPO).

За його словами, буде створено конкурентний ринок залізничних перевезень та забезпечено рівноправний доступ до залізничної інфраструктури. Однак для цього доведеться прийняти новий закон про залізничний транспорт.

У свою чергу держперевізник в очікуванні глобальних змін намагається отримати максимум. Наразі «Укрзалізниця» вдалася до проведення закритих торгів на розподілення вагонів для аграріїв.

Хто отримає зиск від цих маніпуляцій, скільки на них може «заробити» держперевізник і де в цій схемі аграрії, розповів Mind член експертної ради при Мінінфраструктури (МІУ), глава логістичного напряму ГО «Бізнес-Варта» Валерій Ткачов.

АТ «Укрзалізниця» ввело процедуру внутрішніх закритих торгів при розподілі вагонів-зерновозів для «графікових відправлень» зерна. Йдеться про відправлення партій зерна з 44–54 вагонів за визначеними маршрутами та за чітким часовим графіком (розкладом руху).

Тепер, якщо вантажовідправник зерна планує графікові відправлення, він має самостійно вказати в заявці на відвантаження в програмі «АС Клієнт» добову вартість використання вагонів АТ УЗ.

У свою чергу «Укрзалізниця» погоджуватиме відправлення зерна компаніям, що запропонували максимальну ставку за використання вагонів-зерновозів.

Підсумки перших закритих торгів АТ «Укрзалізниця»
Учасники аграрного ринку 11 листопада отримали результати перших закритих торгів АТ «Укрзалізниця» з розподілу графікових відправлень зерна на грудень 2019 року.

Загалом на перших торгах державний монополіст розігрував 450 маршрутних графікових відправлень.

За результатами торгів, компанії отримали наступні ставки за використання вагонів АТ «Укрзалізниця»:

мінімальна – 1410 грн/доба без ПДВ;
макисмальна – 3000 грн/доба без ПДВ.
При цьому остання офіційна ставка використання вагонів-зерновозів, встановлена рішенням правління «Укрзалізниці» від 6 вересня цього року становить 1136 грн/доба без ПДВ. Ця ставка набула сили зовсім недавно – 13 жовтня 2019 року.

Крім того, менеджмент держкомпанії не бентежить те, що графікові відправлення зерна відпочатку оплачуються власником вантажу на 20% дорожче за встановлений залізничний тариф (тарифікується АТ як перевезення на особливих умовах). Також «Укрзалізниця» вирішила отримати додаткові кошти від аграріїв і за оренду своїх вагонів-зерновозів

Таке нововведення держперевізника не передбачене жодним нормативним документом і не проходило узгодження в профільному міністерстві.

Хто буде у виграші
Навіть більше, учасники аграрного ринку звернули увагу на можливе зловживання при проведенні закритих торгів «Укрзалізниці».

З огляду на закритий механізм торгів (учасники торгів не бачать пропозицій конкурентів) і відсутність реального торгу (учасник торгу має право тільки один раз вказати пропоновану вартість оренди вагонів), певна група компаній виграла близько 35% усіх місячних заявок у тендері.

Причому ця група компаній виграла торги з мінімальним відхиленням від інших учасників (від 2 до 10 грн), що може свідчити про витік інформації в АТ і фальсифікації результатів торгів під певні компанії.

Таким чином, згаданий учасник отримав 157 маршрутних графікових відправлень (або право відправити приблизно 8000 вагонів, чи понад 520 000 тонн зерна) у грудні 2019 року. Раніше ця група не перевозила такий обсяг зернових вантажів протягом місяця.

Учасники аграрного ринку вважають, що необхідно провести внутрішнє розслідування в АТ «Укразлізниця» на предмет можливого витоку інформації про ставки.

Крім того, для усунення цієї проблеми в майбутньому, АТ необхідно проводити торги у відкритому режимі й з можливістю підвищувати ставки учасниками торгів за аналогією з програмою ProZorro. Відкриті торги унеможливлять зловживання з боку менеджменту перевізника і учасників торгів.

А результат не змусить себе чекати…
АТ «Укрзалізниця», що бачить проблему з вивезенням зерна залізничним транспортом і наявність ажіотажного попиту на вагони з боку аграріїв, вигадує все нові й нові способи викачування коштів з аграрного бізнесу.

При цьому такої самої активності держперевізника не спостерігалося в проведенні реформ щодо зближення тарифних класів. Так, сьогодні вартість перевезення вантажів компаніями будівельної сфери і ГМК вдвічі-втричі менша за вартість перевезення зернових вантажів.

У зв’язку з цим необхідно, щоб до вирішення питання підключилися Міністерство інфраструктури України, Антимонопольний комітет і Кабінет Міністрів.

Оскільки на тлі цієї ситуації тривають зловживання в розподілі вагонів і маршрутних відправлень. Преференції отримуватимуть компанії, що отримують інсайдерську інформацію від співробітників державної компанії за корупційну винагороду.

З іншого боку, постраждають сільгоспвиробники, а також сама «Укрзалізниця».

Зростуть витрати на логістику, які трейдери перекладуть на аграріїв: пропонуватимуть низькі закупівельні ціни на зерно з урахуванням дорогої логістики.

Врешті-решт за все заплатить сільгоспвиробник, у якого вже зараз падає рентабельність виробництва зерна через логістику.

У свою чергу, висока вартість перевезення зерна призведе до часткової переорієнтації цих вантажів на автотранспорт або річковий.

При цьому «Укрзалізниця» втратить прибуткове перевезення зернових, а залишиться з вантажами ГМК і будівельників, що вдвічі-втричі дешевші в транспортуванні. У результаті держперевізник отримуватиме менший дохід при тому самому обсязі перевезення.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kak-ukrzalyznycya-prodolzhaet-doyt-ahraryev
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати