Tempo950x100

Tempo300x100

Какая из позиций украинского “борщевого набора” осенью подорожала больше всего?

Какая из позиций украинского “борщевого набора” осенью подорожала больше всего?

І це не дивно, адже зростання ціни відбувалось в період  збирання врожаю в місцевих господарствах. Зазвичай, саме в цей період ціни знижуються, адже пропозиція на ринку є найбільшою,  завдяки тому, що фермери і населення  розпродають ту частину врожаю, яку не планують зберігати протягом зими.

Фахівці Інфо-Шувар, ретельно проаналізували  зміну ціни на всі позиції “борщового набору” впродовж осені та виявили лідера за темпами цінового зростання, а також,  з’ясували ціни на яку продукцію майже не змінились.

Отже,  лідером по зростанню ціни стала ріпчаста цибуля,  яка за три осінніх місяці подорожчала майже в півтора рази. Станом на кінець листопада, ціни на цибулю  на гуртових ринках країни сформувались в діапазоні  12-13 грн/кг (0,37-0,41 EUR/кг),  встановивши рекорд за всю історію незалежної України.  Цікавим є  той факт, що дефіцит пропозиції цибулі спровокував вже у жовтні  масовий імпорт із Узбекистану, Казахстану та Азербайджану.  Попри це, зростання ціни тривало майже до кінця осені,  ситуація на ринку стабілізувалась  лише в другій половині листопада.

На другому місці опинився буряк, який за результатами трьох останніх місяців подорожчав більш, ніж наполовину.  Слід зазначити, що в першій половині листопада ціна на буряк в Україні дещо просіла, оскільки, на ринку з’явилася пропозиція імпортної продукції із Білорусі за ціною 8-8,5 грн/кг  (0,25-0,27 EUR/кг). Проте, вже з 20-х чисел місяця ціни знову продовжили  зростання. Станом на кінець листопада,  на гуртових майданчиках країни ціни на буряк встановилися в межах 8,5-9 грн/кг  (0,27-0,28 EUR/кг), при цьому, темпи подорожчання суттєво прискорились  на початку грудня.

Більш, ніж наполовину восени, також, подорожчала і білоголова капуста, що дозволило їй зайняти третю позицію у вищезазначеному рейтингу. На початку грудня капуста  пропонується на гуртових майданчиках країни по  6-7 грн/кг(0,19-0,22 EUR/кг) . Фахівці «Інфо-Шувар» наголошували на тому, що, за умов подальшого зростання ціни, також, існує висока ймовірність появи на вітчизняному ринку імпортноюї капусти виробництва Білорусі.

Картопля теж опинилась серед тих позицій, які протягом осені подорожчали. Ще місяць тому, в це було важко повірити, адже впродовж вересня, жовтня та, навіть, середини листопада ціни на картоплю тримались на досить низькому рівні і були стабільно нижчі від показників минулого сезону. Але, вже в останні  тижні листопада,  на ринку картоплі в Україні намітилась тенденція до зростання ціни. Станом на кінець листопада,  ціни на картоплю були зафіксовані  в межах діапазону 4,5-4,8 грн/кг (0,11-0,12 EUR/кг) і  вже  перевищують минулорічні більш, ніж на третину.

Ситуацію на ринку моркви теж можна вважати несподіванкою для українських фермерів. До середини вересня морква була лідером за темпами подорожчання, восени максимальних  показників ціни досягли в кінці вересня, тоді на гуртових ринках країни морква пропонувалась по  8-10 грн/кг (0,25-0,31 EUR/кг). Саме з цього моменту на вітчизняному ринку почала з’являтись морква з Білорусі, імпортна морква мала досить привабливий товарний вигляд, тому, попит на неї був стабільно високим, хоча ціна була вища від українскої моркви більш, ніж на третину.  Цікавим є і те, що впродовж жовтня та листопада ціни на українську моркву переважно знижувались під впливом збільшення пропозиції місцевої продукції, і  в т.ч. під тиском імпорту. В той самий час, ціни на миту імпортну моркву майже не змінились. Станом на кінець листопада 2018 року на гуртових ринках України українську немиту моркву можна купити по 6,5-9 грн/кг (0,19-0,28  EUR/кг), імпортна мита морква пропонується 11-13 грн/кг (0,41-0,12 EUR/кг).

47396455_378534322887443_1589989471275712512_n

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kakaya-yz-pozycyj-ukraynskoho-borshchevoho-nabora-osenyu-podorozhala-bolshe-vseho
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати