Катастрофа в учете земель: миллионы гектаров стали белыми пятнами на кадастровой карте

Катастрофа в учете земель: миллионы гектаров стали белыми пятнами на кадастровой карте

Про це пише ТСН.

В деяких українських регіонах третина сільгоспугідь зникла в шпаринах документальної катастрофи. “Земля ж не є пласкою як стіл – вона має форму еліпсоїда. І коли ви еліпсоїд проектуєте на пласку поверхню, там іде похибка”, – переконує Олександр Краснолуцький, заступник голови Держкадастру.

За оцінками експерта Інституту Грофорд Олексія Куща, така юридична ситуація вигідна рейдерам. Така спірна земля пов’язана з неточностями, які супроводжували приватизацію та оренду паїв. “Багато розпайованих земель сьогодні на дорогах накладені, на бригадах, на будівлях, між областями”, – розповів Руслан Майструк, голова Тетіївської ОТГ. За його словами, помилки довелося виправляти за рахунок громади. 

Слід зазначити, що в 1990-их право стати землевласниками отримали близько 7 мільйонів селян. Більшість із них отримали спочатку сертифікати, а потім земельні паї. Середній розмір такого паю коливався від одного гектару на заході країни майже до 9 гектарів у Луганській області. Держава заявляла про великі успіхи на шляху приватизації – в приватну власність потрапило близько 27 мільйонів гектарів або це майже половина території України.

Якщо землі немає в кадастрі – це значить, що відомості про неї є виключно на паперових носіях, а іноді документація загубилася взагалі. Колись всі плани ділянок в актах на землю малювали з прив’язкою до місцевих координат – дороги, дерева, що при перенесенні на електронну карту перетворило кадастр на кадастрофу. “Ми незалежно від Держгеокадастру зробили маленьку інвентаризацію, яка показала, що кожна третя ділянка була невідповідна закону. Не було реєстрації у публічній кадастровій карті. Не було зрозуміло, хто і на якій території працював. Зрозуміли, що картина дуже сумна, що третина землі гуляла, а це все таки збитки для ОТГ. Основне надходження – це податок від землі і за короткий період за три-чотири місяці ми наповнили бюджет на 300-400 грн”, – повідомив голова Центру розвитку земельних правовідносин Леонід Корейба. 

Така ситуація на перший погляд вигідна фермерам – вони користуються необлікованою землею, не сплачуючи податок. Але саме на ці землі полюють рейдери, яких ці ж фермери бояться як вогню. Виявляється, що 80% державних угідь (близько 8 мільйонів гектарів) досі не нанесені на електронну карту. Держава не знає, хто хазяйнує на них, і кому сплачує оренду.

Останні роки в Держгеокадастрі наносять на карту межі державних земель. Це коштує державі близько ста мільйонів гривень за мільйон гектарів. Для завершення робіт потрібно ще десь знайти мільярд. Разом з тим тут намагаються виправити мільйони помилок, які висять в кадастровій карті. “Півтора мільйони помилок вже виправили. Наприклад, конфігурація не та – в державному акті намалювали земельну ділянку, а там в натурі на місцевості немає прямокутної ділянки. Там вона навіть п’ятикутна може бути. Відповідно таку помилку вже виправити тяжче, тиому що в людини виникло право”, – повідомив Олександр Краснолуцький, заступник голови Держкадастру.

Заступник звільненого голови кадастру розповідає – вони не можуть примусити селян реєструвати приватну землю. Держава за ці білі плями не відповідає.

Ці землі могли б приносити сотні мільйонів гривень податків місцевим громадам. Хоча провести інвентаризацію всіх білих плям коштуватиме приблизно стільки ж. Але якщо вчасно не запустити цю земельну перевірку і не закінчити її до запуску ринку землі, вже наступного дня білі плями зникнуть в шкіряних теках для документів дорогих юристів, які завжди супроводжують рейдерські атаки. 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/katastrofa-v-uchete-zemel-myllyony-hektarov-staly-belymy-pyatnamy-na-kadastrovoj-karte
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН