Tempo950x100

Tempo300x100

Новые правила производства коньяка будут стимулировать развитие виноградарства

Новые правила производства коньяка будут стимулировать развитие виноградарства

Хоча в «Основних правилах виробництва і зберігання коньяків України» зазначається, що марочні коньяки України виготовляють з вітчизняних коньячних спиртів, законодавством дозволяється при виробництві ординарних коньяків використання імпортних витриманих коньячних спиртів і коньяків. І конкретних допустимих часток привозного спирту не визначено, пише landlord.ua.

Це призвело до того, що з 2008 року ординарні коньяки в України на багатьох підприємствах майже на 100% виготовлялися виключно з імпортних спиртів. А деякі виробники не використовували обладнання повного циклу. В наслідок цього в Україні щорічно скорочувалися площі виноградників та практично «вимерло» вітчизняне виробництво коньячних виноматеріалів.

До того ж заводи первинного виноробства через демпінгові ціни на імпортні спирти змушені реалізовувати коньячні виноматеріали виробникам коньяків України за цінами, нижче собівартості.

Щоб уникнути такого перекосу, Державною регуляторною службою України погоджено проект наказу Мінагрополитики, яким затверджено Правила виробництва коньяків України. Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку Херсонської ОДА.

Нові правила сприятимуть розвитку виноградарства в Україні та стимулюватимуть вітчизняних виробників коньячних спиртів забезпечувати сировиною виробників коньяків та упереджувати обман споживачів.

Також  Департамент землеробства та технічної політики в АПК запропонував внести доповнення до проекту Закону України «Про виноград та виноградне вино» в частині деталізації частки імпортної сировини в коньяках України.

Така деталізація надасть змогу виробникам винограду та коньячних виноматеріалів розширити ринку збуту сировини, а виробникам коньяку України сумлінно виконувати вимоги законодавства щодо повного циклу виробництва цієї продукції та виготовляти український продукт з вітчизняних коньячних спиртів.

Зараз нові Правила виробництва коньяків України узгоджуються  Мінекономрозвитку. Потім їх має зареєструвати Мінюст, після чого Правила набувають чинності через шість місяців з дня  офіційного опублікування.

Щоб отримати коньяк, виноматеріал необхідно перегнати на коньячний спирт, потім одержані спирти витримати, виготовити купаж, обробити одержаний напій до кристальної прозорості і розлити, пояснили у Центрі експертиз «Тест».

Для виробництва коньячних виноматеріалів використовують високоврожайні сорти білого, рожевого або червоного винограду з нейтральним чи легким квітковий-фруктовим ароматом. Сорти зі специфічним ароматом непридатні для виробництва коньяків. Переробку винограду роблять за схемою приготування білих вин, тобто зброджують сусло (сік) після швидкого відділення мезги. Молодий коньячний спирт є безбарвною малоароматною і різкою на смак рідиною. Для того, щоб цю рідину перетворити на коньяк, молоді спирти витримують в дубових бочках або місткостях заповнених деревиною дуба у вигляді брусків або стружки (дубові чіпси).

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/novye-pravyla-proyzvodstva-konyaka-budut-stymulyrovat-razvytye-vynohradarstva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати