Tempo950x100

Tempo300x100

Оптимизации налогов поможет молочка: как предприятие Порошенко списало 13 млн грн

Оптимизации налогов поможет молочка: как предприятие Порошенко списало 13 млн грн

Про це йдеться в сюжеті програми «Наші Гроші», пише landlord.ua.

Згідно інформації, за три роки завод перерахував фірмам групи компаній «Milkiland» загалом понад 220 млн гривень за 2,721 тисяч тонн сиру та 215 тонн сухого молока. За період  2013-2015 років завод у таких же промислових масштабах купував сир та сухе молоко, на рівні з закупівлею виробничих матеріалів.

«Чверть цих закупівель провели в один день — 31 грудня 2014 року. Тоді «Кузня» списала на сир 52 млн грн. На запит програми завод зазначив, що не може надати інформацію щодо цих закупівель, оскільки не зберіг документацію. Питання про податки «Кузня» проігнорувала. В групі компаній Milkiland підтвердили продаж сиру «Кузні». Водночас зазначили, що після продажу сир «Кузні» фізично не постачався, а експортувався компаніями Milkiland від імені «Ленінської кузні» за договором комісії», — йдеться у матеріалі.

За даними програми, метою операції для Milkiland було відшкодування ПДВ, яке заборгувала групі держава, за рахунок «Ленінської кузні».

«Ми через завод «Ленінська Кузня» експортували товар, ми віддавали їм товар, потім забирали його на комісію, «Мілкіленд-Україна» відправляла його на експорт», — описує контракт виконавчий директор Анатолій Юркевич.

Згідно розслідування, загальна схема виглядає наступним чином: коли експортери продають товар за кордон, то держава має компенсувати їм податок на додану вартість. Ця компенсація нараховується, однак її виплата затримується на невизначений час. Тоді експортер, якому держава винна компенсацію, «на папері» продає свій товар компанії, яка навпаки, має податкову заборгованість перед бюджетом. І потім від імені цієї компанії проводить експорт. Така оптимізація, дозволяє компенсацію ПДВ, без очікування та вигода «Кузні» полягала у знижці, яку фірмі робили на товар

«Ми вирішували свої проблеми з компенсацією ПДВ, котрі на той момент були в державі. Вони нам віддавали ПДВ і ми були щасливі. Грошей від експортера заходило більше, нам перераховувалося трохи менше. На той момент це було 5-10% від суми компенсованого ПДВ. Від 13 млн грн ПДВ, якщо ми говоримо про 10%, — то це 1,3 млн грн. От, відповідно, ми продали їм на 67 млн грн продукції, а від наших клієнтів їм зайшло 68,3 млн. Мільйон і триста тисяч залишилися в них у якості винагороди», — пояснює Юркевич.

В Milkiland наголошують, що операції з сиром – це була цілком законна оптимізація податків, вдаватися до якої змусили українські податкові реалії.

Однак суми транзакцій називають втричі меншими, аніж зафіксовано у даних програми.

«У нас сума операцій загальна була 270 млн. Є два різних блоки. На 80 млн були операції продажу і подальшого експорту. На 160 млн були операції «відповідального зберігання» й повернення товару. Це було забезпечення гарантійне по передплатам. По «160» ось цим — гроші не рухалися, а по «80» гроші рухалися й копійка в копійку були виплачені», — заявили в Milkiland.

За цією версією легальної оптимізації, «Кузня» — підприємство з чистим доходом від реалізації в 2013-2015 роках майже у півмільярда гривень — взяла участь у цій схемі заради 1,3 млн грн (0,28% від доходності).

Найбільший акціонер заводу «Кузня на Рибальському» — фонд «Прайм Ессетс Капітал» Петра Порошенка з пакетом 82,5% акцій. Ще 11,5% акцій підприємства належить фонду «ВІК» Ігоря Кононенко.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/optymyzacyy-nalohov-pomozhet-molochka-kak-predpryyatye-poroshenko-spysalo-13-mln-hrn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати