Ориентиром станет стоимость аренды: как будет формироваться цена земли

Ориентиром станет стоимость аренды: как будет формироваться цена земли

Такий підхід цілком виправданий, оскільки сьогоднішня вартість оренди вже враховує всі важливі характеристики земельної ділянки.

Landlord аналізував ситуацію та з’ясовував, за якою ціною буде продаватися земля в Україні.

Зрозуміло, що нормативна оцінка земель, яка фігурує в законодавстві, може бути базою для оподаткування, або держава Україна за допомогою цього механізму встановлюватиме мінімальну ціну реалізації сільгоспугідь (за аналогією з тією ж Францією). Але до ринкової ціни нормативна оцінка прямого відношення не має і не повинна мати — адже в жодному документі неможливо врахувати всі чинники, які формують попит на конкретну ділянку.

Але, як вважає партнер, керівник галузевої практики агропромислового сектора KPMG в Україні Олександр Гаврилюк, вже зараз у країні існує й цілковито діє справедливий ринковий механізм визначення цін на землю. За його словами, очікується, що в цілому ціна буде формуватися на базі вартості оренди ділянки (або аналогічної ділянки) у визначеній ринком пропорції.

Універсальність і зручність саме цього механізму полягає в тому, що вартість оренди вже враховує важливі чинники, які впливають на ціну ріллі:

кліматичну зону,
продуктивність землі,
історію використання ділянки,
розташування по відношенню до інфраструктури — портів, елеваторів, залізничних станцій тощо.

На жаль, повної достовірної інформації щодо цін оренди земельних паїв не існує. В Україні є лише одна база даних результатів земельних аукціонів «СЕТАМ» на право оренди земельних ділянок державної власності. Нагадаємо, що пілотний проєкт OpenMarketLand був запущений ДП «СЕТАМ» і Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) терміном на один рік, який нещодавно минув.

«Пілотний проєкт дозволив нам дослідити ринок та виявити значний платоспроможний попит на українську землю. Найдорожча — у Черкаській і Кіровоградській областях, далі — Полтава та Вінниця», — наголосив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов.

І, як додав заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Денис Марчук, пілотний проєкт довів: оренда землі в Україні не дешева, міф було розвіяно. Вже зараз оренда коштує $50–300 за гектар на рік, тому і побоювання щодо купівлі землі за безцінь є безпідставними.

Додамо, згідно з результатами нового опитування, 58% українців не підтримують запровадження ринку землі.

Як повідомлялося раніше, закон про ринок землі у першому читанні підтримали “слуги народу” й 13 позафракційних нардепів.

Також Президент України Володимир Зеленський  у відеозверненні знову наголосив, що перед другим читанням до законопроекту про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення буде внесено норму про можливість продажу землі іноземцям лише після проведення всеукраїнського референдуму, а також буде зменшено граничний ліміт із концентрації землі в одних руках.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/oryentyrom-stanet-stoymost-arendy-kak-budet-formyrovatsya-cena-zemly
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати