Открытие рынка сельхозземель кардинально не изменит агробизнес

Открытие рынка сельхозземель кардинально не изменит агробизнес

Відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні кардинально не змінить агробізнес і незначно вплине на ринок загалом, вважає засновник і голова правління агрохолдингу МХП Юрій Косюк, пише Інтерфакс-Україна.

“Я був здивований, побачивши, як всередині країни чинили опір відкриттю ринку сільськогосподарських земель. Я гадаю, що ті, хто виступає проти цього, грають на страхах людей. Для мене відкриття ринку сільгоспземель кардинально не змінить агробізнес”, – сказав Косюк в інтерв’ю виданню Newsweek.

На його думку, земельна реформа не сильно вплине на ринок загалом, оскільки не більше 10-15% людей продаватимуть свою землю.

“Для нашого бізнесу не має значення, чи належить земля, яку ми використовуємо для виробництва птиці, дрібним землевласникам чи великим. Було багато розмов і політики, і піару від політиків та землевласників, але для нас це не ключове питання”, – зазначив голова правління МХП.

Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен в інтерв’ю цьому самому виданню заявила, що земельна реформа є єдиною найбільш трансформувальною реформою для України і за її успішного впровадження може стати світовим центром експорту продовольства.

“Уряд вже зробив велику частину попередньої роботи, такої як виправлення помилок в земельному кадастрі, підготовка до реалізації. Ми не знаємо, скільки людей вийде і продасть свою землю, як тільки ринок відкриється, або як швидко уряд розпочне продавати державну землю. Ми рекомендуємо приватним особам почекати з продажем землі, щоб подивитися, куди рухаються ціни”, – сказала Кахконен.

Мораторій на продаж сільгоспземель суттєво вплинув на стан ринку і протягом багатьох років обмежував інвестиції в земельний банк зі зрошення, органічного землеробства, посадки садів та інших форм інтенсивного землеробства, зазначила директор з фінансової та операційної діяльності групи “Агротрейд” Олена Ворона в інтерв’ю Newsweek.

Крім того, за її словами, мораторій призвів до того, що сьогодні поля від 100 до 200 га належать від 50 до 80 акціонерів, це, у свою чергу, тягне за собою значні витрати під час оформлення оренди.

“Агротрейд” має понад 17 тис. акціонерів, кількість яких зростає з кожним роком без збільшення загальної площі оброблюваних земель через фрагментації однієї ділянки між декількома спадкоємцями після смерті людини, яка отримала початкові ділянки, щоб зберегти земельний банк у хорошому стані, компанія витрачає приблизно від $7 до $9 за кожен оброблений гектар”, – зазначила Ворона.

На її думку, найважливішим під час відкриття ринку землі є формування довгострокових відносин з оренди землі на основі договору на ринкових умовах.

“Ми бачимо у ролі моделі розвитку холдингу сервісну компанію, яка спеціалізується на вирощуванні зернових і олійних культур в Україні. Завдяки нашій бізнес-моделі ми можемо отримувати більше ніж середній дохід у нашому регіоні. Однак сервісна компанія тут не обов’язково має бути власником землі. На сьогодні логічніше розглядати купівлю землі, як окрему інвестиційну діяльність”, – зауважила Ворона.

Нагадаємо, в аграрному комітеті презентували остаточну версію законопроекту про ринок землі. Зокрема, в підсумковій версії йдеться про те, що учасниками ринку можуть бути тільки фізичні особи – громадяни України, юридичні особи, які засновані громадянами України, держава і місцева громада.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/otkrytye-rynka-selhozzemel-kardynalno-ne-yzmenyt-ahrobyznes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати