Поголовье свиней в следующем году будет самым низким за всю современную историю Украины

Поголовье свиней в следующем году будет самым низким за всю современную историю Украины

“Ми неодноразово чули про те, що поголів’я свиней в країні на початку 2017 року виявилося найнижчим майже за 10 років, але цікаво, як справи зараз? Відразу скажу – погіршились. Тобто поголів’я продовжувало скорочуватись”, – підкреслює Андрій Панкратов.

Насправді, з початку року поголів’я трошки побільшало, але через сезонні коливання порівнювати його має сенс тільки з відповідним місяцем минулого року. “І тут ми побачимо, що відставання від минулорічних показників станом на 1 жовтня сягнуло вже 9,3% (6 млн. 762 тис. голів проти 7 млн. 454 тис. голів), тоді як на 1 січня різниця становила 5,8%”, – зазначає експерт.

За його словами, найбільше скорочення відбулося в категорії сільськогосподарських підприємств. На 1 жовтня там утримувалося на 10,1% менше свиней ніж торік (3,427 млн. голів проти 3,814), хоча на початок року відставання було на рівні всього 3,7%. Факторів цього скорочення багато – це і АЧС, і низька прибутковість в минулому році, наслідки якої почали проявлятися в повній мірі, і доволі високі ціни на живець, які підбадьорювали реалізацію, і ремонт потужностей та оновлення поголів’я відразу на декількох крупних підприємствах.

В господарствах населення скорочення свинячого поголів’я відбувається без прискорення і продовжує тренд останніх семи років. На 1 жовтня різниця з попереднім роком складала 8,4% (3,334 млн. голів проти 3,639), а на 1 січня вона була не набагато меншою – 8,1%.

Частка поголів’я в сільгосппідприємствах на 1 жовтня склала 50,7%, що вже трошки менше ніж торік (51,2%) але все ще вище половинної відмітки.

“Отже, що нам дає розуміння цієї картини? По-перше, це те, що тенденція скорочення поголів’я свиней в господарствах населення продовжується, і вона майже не реагує на тимчасові ринкові фактори, тобто є еволюційною.

Професійний свинарський сектор, навпаки, доволі чуттєвий до змін прибутковості і ризиковості бізнесу і проявляє доволі логічну і прогнозовану реакцію. Поки що ця реакція є трохи запізнілою, адже, наприклад, в ЄС і пік цін відбувся раніше і відповідне збільшення виробництва сталося скоріше, але все ж таки з’являються ознаки сталого ринку і в нас.

Таким чином, не дивлячись на всі ризики, пов’язані з АЧС, можна очікувати, що професійний свинарський сектор покаже зростання поголів’я (точніше зменшить відставання від минулого року, враховуючи сезонну тенденцію на спад в цю пору) вже в найближчі місяці, оскільки прибутковість бізнесу значно покращилася і є зараз найвищою за останні три роки.

Водночас, перекрити цим спад поголів’я в господарствах населення поки що нереально і загальне свиняче поголів’я на початок наступного року очікувано буде найнижчим за всю сучасну історію України – на рівні 6,1 млн. голів, за нашими розрахунками”, – підкреслює експерт.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/poholove-svynej-v-sleduyushchem-hodu-budet-samym-nyzkym-za-vsyu-sovremennuyu-ystoryyu-ukrayny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати