Tempo950x100

Tempo300x100

Регулирования производства шоколада в Украине: качество и стандарты

Регулирования производства шоколада в Украине: качество и стандарты

Але, у дійсності, український шоколад та цукерки експортуються до більше ніж 50 країн світу, зокрема, до держав ЄС, США, Канаду та Ізраїль. Це не один, а кілька десятків виробників, які продають продукцію на іноземних ринках із жорсткою конкуренцією та підвищеними стандартами, пише ТСН.

Так, за 2017 рік Україна експортувала 240 тисяч тонн кондитерських виробів, із них 60 тисяч – шоколадної продукції.

Черговим кроком у сторону якості став закон Мінагропроду від 1 січня 2018 року, який вимагає від виробників шоколаду дотримуватись певних норм вмісту какао-порошку та какао-масла в своїх продуктах. Він не просто підвищує наші стандарти до європейських, а змушує виробників стандартизувати виробництво. Тобто не виробляти окремо продукцію для українського та зарубіжного ринку.

Але використання натуральних какао-продуктів у потрібних пропорціях не єдиний критерій якості. Зокрема Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) закликає виробників знижувати вміст цукру у шоколаді до необхідного мінімуму. Так, український “Світоч” ще до 2016 року знизив вміст цукру у продукції на 8 %, а до 2020 зобов’язався опустити його ще на 5 %. Справа у тому, що “Світоч” використовує ті ж внутрішні стандарти виробництва шоколаду, що і Nestle в Швейцарії. Більше того, на їх солодощах навіть зазначається розмір порції, яка може бути частиною щоденного раціонального харчування. Пишуть це для того, щоб споживачі і шоколад їли, і про здоров’я піклувались.

Варто додати, що є норма цукру нижче якої також не варто опускатись. Адже він використовується не тільки для солодкого смаку. Так, цукор надає продукту текстуру, продовжує термін зберігання і допомагає розкривати інші смаки. Тому зменшення його кількості доречне лише в певній мірі.

Ще один важливий показник якості солодощів – частка трансжирів – жирів, які погано виводяться із організму, закупорюють судини та, при значному накопиченні, можуть призводити до серйозних захворювань. Вони зустрічаються у багатьох продуктах природного походження, проте у зовсім незначній частці. Так, у м’ясі та молочних продуктах, серед інших жирів, їх всього 6-8 %. Для шоколаду, за рекомендацією ВООЗ, їх має бути не більше 2 %. Саме цього стандарту дотримуються деякі країни Європи, серед яких Данія та Швейцарія. Відповідно серед українських виробників такого стандарту дотримується “Світоч”, як частина швейцарського Nestlé.

З іншого боку, трансжири – це саме та пробоїна, яку мають деякі виробники. Адже, на відміну від вмісту какао-продуктів та цукру у шоколаді, на їх частку звертається значно менша увага. Досягнути рекомендованої ВООЗ відмітки, зокрема у шоколаді та цукерках Nestlé, вдається завдяки такому етапу виробництва, як повна гідрогенізація. На противагу якій є часткова гідрогенізація, за якої частка трансжирів перевищує норму інколи у десятки разів, що значно шкодить здоров’ю людини. Тому “Нестле” на глобальному рівні відмовилося від використання частково гідрогенізованих жирів, як основного джерела трансжирів у продуктах промислового виробництва.

Як результат, ми маємо кілька ключових критеріїв для вибору якісних солодощів: вміст какао-продукції (чим вищий, тим краще), вміст цукру, рекомендовані порції та вміст трансжирів (має бути не вище 2%). Опираючись на них можна самостійно обирати для себе якісну продукцію та піклуватись про своє здоров’я.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rehulyrovanyya-proyzvodstva-shokolada-v-ukrayne-kachestvo-y-standarty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати