Tempo950x100

Tempo300x100

Роман Бондаренко: Сварог избегает уплаты долгов перед Агротек

Роман Бондаренко: Сварог избегает уплаты долгов перед Агротек

Із лютого 2019 року ТОВ «Агротек» веде судову суперечку із корпорацією «Сварог Вест Груп», яка не розрахувалася близько за 40 одиниць сільськогосподарської техніки John Deere. Загальна сума збитків складає понад 160 млн гривень. Однак, незважаючи на ряд виграних справ, у тому числі у Верховному Суді та Центральному апеляційному господарському суді, «Агротек» компенсації так і не отримав. Тож, чому «Сварог» не поспішає розраховуватися за боргами, розповів директор ТОВ «Агротек» Роман Бондаренко.

– Романе Євгеновичу, розкажіть, у чому полягає корінь проблеми?
– Співпрацювати зі «Сварогом» ми розпочали ще у 2013 році, сподіваючись  на довготривалІ  відносини. Й відтоді протягом двох років ми надали їм у лізинг 37 одиниць техніки John Deere –  трактори, сівалки, обприскувачі. Однак десь із середини 2015 року «Сварог» перестав виконувати взяті на себе зобов’язання, посилаючись,  на складне фінансове становище у зв’язку з неврожаєм. Ми пішли на зустріч клієнту, заключили ряд додаткових угод, згідно з якими вони повинні були виплатити заборгованість з врожаю наступного сезону. Утім, «Агротек» так нічого й не отримав та був змушений звернутися до суду.

– Наскільки відомо, «Агротеку» вдалося повернути лізинговану техніку та виграти кілька справ у суді. Розкажіть про це більше.

– Так,частину техніки ми повернули прямо з полів, точніше те, що від неї залишилося. Трактори  та обприскувачі, що повернув нам «Сварог», були в жахливому технічному стані, та аби знову ввести їх в експлуатацію, нашому сервісу довелося прикласти усю свою майстерність та немалі кошти!

Щодо розгляду справи в суді, то дійсно нам вдалося здобути кілька важливих звитяг. Особливо це стосується рішень Верховного Суду, який підтвердив факт дії договорів поруки, що були укладені з компаніями корпорації в період з 2015 по 2017 роки.  Суд визнав, що «Сварог» ухилявся від виконання контрактних зобов’язань, не сплачуючи за рахунками за лізинг техніки. Власне, Центральний апеляційний господарський суд зобов’язав «Сварог-Дністер» та «СК Бужок» (компанії структури «Сварог Вест Груп» – Ред.) виплатити нам майже 45 млн гривень.

Але в нас  багато сумнівів щодо швидкого повернення цих грошей.

– А на чому гуртуються ваші сумніви?
– За рік судових спорів ми багато разів переконалися в тому, що «Сварог» грає не за правилами. Адвокати «Сварог» прикладають всіх зусиль, щоб уникнути повернення боргу – від  спроб вирішити все на містах через лояльних суддів до банкрутства компаній-поручителів.. Останній приклад. Нещодавно вони зареєстрували 3 нові компанії -двійники тих фірм, із якими ми судимося стосовно договорів поруки. Зрозуміло, Із боржників «Сварог» виведе активи, залишивши їх банкрутами, а який борг с банкрута?

Тому, як директор компанії «Агротек» , хочу застерегти  керівництво торгівельних компаній, крупних постачальників сільськогосподарської  техніки, від  співпраці з корпорацію  «Сварог Вест Груп». Сьогодні вони не платять борги нам, завтра «кинуть» інших. А враховуючи їх багатий набір «схем», законно притягнути цих ділків до відповідальності буде дуже складно.

– Нещодавно «Епіцентру К» придбав частку в статутному капіталі корпорації «Сварог Вест Груп». Представники «Епіцентру», часом, не виходили на вас?

– Жодних контактів не було. Впевнений, що вони знають про існуючий борг, утім, не поспішають або не хочуть вирішувати проблему.  Цілком ймовірно, що це їх спільна програма, яка вигідна обом сторонам, але юристи нашої компанії зроблять все можливе, щоб повернути цю справу в русло закону та змусити їх погасити борги!

Перегляди: 14
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/roman-bondarenko-svaroh-yzbehaet-uplaty-dolhov-pered-ahrotek
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати