Суд признал крестьян потерпевшими в деле «Гавриловских цыплят»

Суд признал крестьян потерпевшими в деле «Гавриловских цыплят»

Печерський районний суд Києва визнав жителів села Гаврилівка потерпілими у кримінальній справі, яку розслідує Національна поліція проти керівництва компанії «Агромарс» за підозрою в порушенні екологічного законодавства та створенні нелегальних могильників, пише iAgro.

Як повідомив активіст громадської організації «Зелений фонд. Подолання гуманітарних і екологічних катастроф» Олексій Француз, спочатку слідство відмовило мешканцям Гаврилівки у визнанні потерпілими, тому вони не були стороною процесу і навіть не могли ознайомитися з матеріалами кримінальної справи. Громадська організація подала в суд позов, діючи від імені жителів села, які були членами організації. «Тепер потерпілі зможуть брати участь в досудовому процесі і отримають доступ до матеріалів справи. Це рішення — визнання того, що права жителів села Гаврилівка були порушені », — сказав він. Згідно з рішенням, суд зобов’язав слідчого Національної поліції, який розслідує кримінальну справу проти «Агромарса», визнати п’ятьох жителів Гаврилівки потерпілими в цій кримінальній справі.

За словами громадського активіста, визнання за жителями Гаврилівки статусу потерпілих буде додатковим аргументом, коли громадська організація і селяни почнуть вимагати в суді від «Агромарса» компенсації моральної шкоди через сусідство з неблагополучною в екологічному плані птахофабрикою. «Ми будемо подавати позови на компенсацію моральної шкоди. Сума компенсації може досягати як десятків, так і сотень тисяч гривень. Але про конкретні суми говорити поки рано », — зазначив Олексій Француз. Він пояснив, що йти по шляху компенсації шкоди здоров’ю, нанесеного за 18 років несприятливої ​​екології, в українських реаліях практично неможливо — в суді буде складно довести, що збиток здоров’ю жителів завдано саме в результаті забруднення навколишнього середовища від діяльності птахофабрик. «Довести причинно-наслідковий зв’язок на сьогодні практично неможливо», — сказав він.

За словами Француза, поки що громадська організація працює з жителями Гаврилівки і Тарасівщини, як найбільш постраждалими від шкідливої ​​екологічної ситуації. Однак в майбутньому планує залучити до подачі позовів до судів жителів інших сіл — Синяк, Раківка, Димер.

Сільський голова Гаврилівки Олег Покрасьон розповів iAgro, що надання судом статусу потерпілих жителям села не дозволить «зам’яти» кримінальну справу проти порушників екологічного законодавства. «Ви ж знаєте, в якій країні ми живемо. Якщо ще можна домовитися з якогось епізоду, то дуже складно це зробити, якщо буде 200 потерпілих», — сказав він.

Він зазначив, що з часу відкриття кримінального провадження проти керівництва «Агромарса» ситуація в плані екології і настроїв місцевих жителів у ставленні до компанії в кращу сторону не змінилася.

Керуючий партнер юридичної фірми Suprema Lex Віктор Мороз вважає, що обгрунтований розмір моральної шкоди визначається шляхом проведення психологічної експертизи, основою якої є так звана формула Ерделевского, що фактично дозволяє монетизувати моральні страждання нормальної середньостатистичної людини. «В українській судовій практиці розмір морального збитку коливається від кількох тисяч гривень до кількох мільйонів гривень (найбільшої шкоди виплаченої потерпілим у кримінальному провадженні за фактом ДТП у розмірі 4 мільйонів гривень)», — уточнив він.

За словами керівника практики кримінального права адвокатського об’єднання «Кролевецький і Партнери» Іллі Ткаченка, чинне законодавство не визначає ні максимального, ні мінімального розміру відшкодування моральної шкоди. Але, аналізуючи відповідну судову практику, можна прийти до висновку, що існує тенденція до збільшення розміру такої компенсації.

«Одночасно в справах про відшкодування шкоди, заподіяної екологічними порушеннями, так і в інших категоріях справ, вбачається тенденція до збільшення сум відшкодування, і зараз розмір виплат може доходити до 1 млн гривень і більше. Однак такі розміри компенсацій призначаються у випадках заподіяння значної шкоди здоров’ю потерпілих або їх смерті», — сказав Ілля Ткаченко.

iAgro направив журналістський запит в «Агромарс» з питанням про те, чи готова компанія виплачувати компенсації селянам, якщо суд прийме відповідне рішення. На момент публікації матеріалу відповіді отримано не було.

Віктор Мороз уточнив, що навіть якщо компенсація моральної шкоди буде стягнена на користь п’яти жителів села Гаврилівка, визнаних потерпілими, іншим буде простіше доводити, що їм також заподіяно моральну шкоду, і їх ключовим завданням буде тільки довести його розмір.

 

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sud-pryznal-krestyan-poterpevshymy-v-dele-havrylovskyh-cyplyat
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати