Кому належать найбільші агрохолдинги України

Кому належать найбільші агрохолдинги України

Земельні банки агрохолдингів ростуть. Наприклад, ще в 2007 році загальний земельний банк агрохолдингів становив 1,7 млн га. За інформацією LFM book, в 2017 році сумарно агрохолдинги обробляли 6,25 млн га. Це 29% від угідь у користуванні всіх с/г підприємств.

У 2017 році налічувалося 93 с/г підприємства, які обробляють понад 10 тис. га. Найбільшими землекористувачами залишаються UkrLandFarming Олега Бахматюка, Kernel Андрія Веревського і “Агропросперіс”, який належить американському інвестору NCH.

Найбільша кількість агрохолдингів знаходиться в Київській (32), Чернігівській (28) і Полтавській (26) областях.

Незважаючи на те, що обсяги українських агрохолдингів досить великі, у світі існують сільськогосподарські компанії, які в десятки разів випереджають українські за розміром земельного банку.

БизнесЦензор публікує рейтинг агрохолдингів за розміром земельного банку.

У рейтингу зібрані компанії, які обробляють понад 100 тис. га.

UkrLandFarming

Земельний банк: 570 тис. га.

Власник: Олег Бахматюк.

У 2007 створив агрохолдинг “Авангард”, очоливши раду директорів.

У 2011 році створив агрохолдинг UkrLandFarming, який в результаті злиття з найбільшим в Євразії яєчним холдингом “Авангард” отримав найбільший земельний банк в Україні.

У 2011 увійшов до складу засновників VAB Банку, який збанкрутував. Екс-голова НБУ Валерія Гонтарєва звинуватила Бахматюка, банкрутство банку. Бізнесмен, у свою чергу, заявляв про те, що Гонтарєва фактично намагається знищити його компанію.

Ukrlandfarming планує завершити реструктуризацію боргів в 2019 році. У листопаді 2018 року заступник гендиректора Ukrlandfarming Ігор Петрашко повідомляв, що в процесі реструктуризації компанія скоротила зембанк до 540 тис. га. Але на сайті досі значиться цифра в 570 тис. га.

Кернел

Земельний банк: 550 тис. га.

Компанія “Кернел” була заснована в 1995 році. Сьогодні є найбільшим у світі виробником і експортером соняшникової олії. На її частку припадає близько 8% світового виробництва соняшникової олії. Продукція поставляється більш ніж в 60 країн світу.

Кернел виробляє продукцію під торговими марками “Щедрий Дар”, “Стожар”, “Qlio”, “Чумак”, “Маринадо”, “Blanc”, “Kernel” і “Premi”.

Власники: найбільшим акціонером “Кернел” через Namsen LTD є Андрій Веревський, (39,47% акцій). Cascade Investment Fund (Кайманові острови), бенефіціаром якої є Віталій Хомутинник, володіє 6,59% акцій “Кернела”.

Хомутинник – співголова депутатської групи “Відродження” у Верховній раді. Веревський в 19 років став зернотрейдером, працював заступником директора Полтавської обласної дирекції “Хліб України”. У 2002-2013 роках був народним депутатом від різних фракцій.

“Агропросперіс” (NCH)

Земельний банк: 400 тис. га.

“Агропросперіс” – найбільший виробник та експортер сільськогосподарських культур Чорноморського регіону.

У портфель NCH в Україні також входить “Агропросперіс Банк”. Єдиним акціонером банку є “Агро Холдінгс (Юкрейн) Лімітед”, дочірня компанія інвестиційного фонду NCH Capital (США).

Власники: засновники NCH Capital Джордж Рор і Моріс Табасиник – американські бізнесмени.

Миронівський хлібопродукт

Земельний банк: 370 тис. га.

“Миронівський Хлібопродукт” (МХП) – найбільший виробник курятини в Україні. Частка на ринку м’яса курки: 38% за даними АМКУ. За оцінками самої компанії, вона займає 55% українського ринку курятини.

Агрохолдинг заснований в 1998 році. Сьогодні виробляє продукцію під ТМ “Наша Ряба”, “Легко”, “Бащинський” і Qualiko.

У червні ТОВ “Вінницька птахофабрика” відкрила нову лінію виробництва, яка стане найпотужнішою у світі лінією з виробництва курятини.

Власник: мільярдер Юрій Косюк. Раніше був першим заступником глави Адміністрації президента Петра Порошенка. З 2014 року – його позаштатний радник.

У 2017 році підприємства Косюка отримали 1,4 млрд грн державних дотацій з 4 млрд грн передбачених. У 2018 його компаніям в якості дотацій перераховано 812 млн грн.

“Астарта-Київ”

Земельний банк: 250 тис. га.

“Астарта” – найбільший виробник цукру в Україні. Компанія заснована в 1993 році. До 2020 року в планах компанії – збільшити земельний банк до 400 тис. га.

Також агрохолдинг спеціалізується на молочному тваринництві. Компанія є одним з найбільших виробників молока і переробників сої.

Власник: співзасновник і генеральний директор агрохолдингу Віктор Іванчик.

Дружині Ірині та її синові Олександру Савилову належить частка в мережі ресторанів швидкого харчування Salateira.

“Мрія-Агрохолдинг”

Земельний банк: 165 тис. га.

Рослинницький агрохолдинг “Мрія” заснований в 1992 році.

У вересні 2018 року компанія The Saudi Agricultural&Livestock Investment Co. (SALIC) з Саудівської Аравії, що спеціалізується на інвестиціях в с/г виробництво, придбала агрохолдинг.

Раніше повідомлялося, що після завершення угоди “Мрія” продовжить свою операційну діяльність в Україні спільно з дочірньою компанією SALIC – Continental Farmers Group. Остання орендує 45 тис. га земель на території Львівської області. Так, сумарний земельний банк нового холдингу складе 210 тис. га.

Власник: SALIC.

“Агротон”

Земельний банк: 151 тис. га.

Компанія була заснована в 1992 році. Займається вирощуванням соняшнику, пшениці та тваринництвом.

Власник: засновник холдингу Юрій Журавльов. Раніше був народним депутатом від “Партії регіонів”.

Журавльов починав бізнес з виробництва і реалізації меду. У 1992 році заснував кілька компаній-виробників меду в Луганській області. “Агротон” став однією з провідних фірм-виробників меду в області. У 1997 році компанія зайнялася вирощуванням с/г культур, на чому спеціалізується до сьогодні.

ІМК

Земельний банк: 129,6 тис. га.

ІМК заснована в 2007 році. Агрохолдинг спеціалізується на вирощуванні зернових, олійних культур і картоплі, а також є одним з найбільших виробників молока в Україні.

Власник: Олександр Петров. Раніше був власником корпорації “Клуб Сиру”.

У 2007 році він продав  корпорацію за $200 млн російській інвестиційній компанії “Ренесанс Капітал”. А керуючу компанію ЗАТ “Клуб Сиру” перейменував в “Індустріальну молочну компанію” (ІМК).

AgroGeneration

Земельний банк: 120 тис. га.

Компанія заснована в 2007 році французьким бізнесменом Шарлем Бегбедером. У 2013 відбулося злиття AgroGeneration і Harmelia, в результаті чого зембанк виріс до сьогоднішніх обсягів.

Власники: згідно з умовами угоди, 62% акцій об’єднаної компанії відійшло власникам Harmelia (інвестиційному фонду компанії SigmaBleyzer Southeast European Fund IV), решта 38% − акціонерам колишньої компанії AgroGeneration.

Головою ради директорів нової компанії став Майкл Блейзер, президент компанії SigmaBleyzer. Президентом був призначений Джон Шморгун (екс-президент компанії Harmelia).

Компанія SigmaBleyzer – один з найбільших міжнародних інвестиційних фондів у Східній Європі. В Україні контролює “Воля-Кабель”, мережа магазинів “Космо” та Полтавську кондитерську фабрику. Співвласники SigmaBleyzer – брати Майкл і Лев Блейзери.

“Епіцентр К”

Земельний банк: близько 120 тис. га.

“Епіцентр К” займається торговельною діяльністю, а також виробництвом зернових, бобових і олійних культур. У 2015 група компаній заснувала “Агрохолдинг 2012”, який спочатку не мав земельного банку.

У 2016 “Епіцентр К” придбав “Вінницьку агропромислову групу” Володимира Берцьося. А в 2017 купив 10 підприємств у міжнародного трейдера Glencore і “Оболонь Агро” Олександра Слободяна.

Власники: Олександр і Галина Гереги. Олександр – народний депутат, голова підкомітету з питань тарифного та нетарифного регулювання комітету ВР з питань податкової та митної політики. Галина Герега в 2011-2014 роках була секретарем Киевскоого міської ради.

“Укрпромінвест-Агро”

Земельний банк: 116,5 тис. га.

“Укрпромінвест-Агро” спеціалізується на вирощуванні та переробці зернових, виробництві цукру та тваринництві (молочному і м’ясному).

Власник: президент Петро Порошенко. Йому також належить кондитерська корпорація Roshen, Міжнародний інвестиційний банк і “5 канал”.

“Агрейн”

Земельний банк: 110 тис. га.

Агрохолдинг займається вирощуванням та зберіганням зернових і олійних культур, а також тваринництвом.

Власник: згідно Latifundist Media – Павел Овчаренко.

Павло Овчаренко на даний момент є керівником компанії “Укртатнафта”, яка входить в групу “Приват” Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. У 2003 році він очолював компанію, але був звільнений. Повернувся в “Укртатнафту” в 2007 році.

“Укртатнафта” керує єдиним в країні нафтопереробним заводом – Кременчуцьким НПЗ.

У квітні 2017 було заявлено, що “Агрейн” завершує свою діяльність в Україні за підсумками 2016 року. Основною причиною названо відмова одного з акціонерів компанії від поповнення статутного капіталу для оплати придбаних сільськогосподарських активів, корпоративних прав в с/г підприємствах в шести областях України.

На 1 січня 2017 року у компанії в Україні залишилися три підприємства, в яких працювали тільки їх директора (“Агрейн менеджмент”, “Міллі Агро”, “Прайм лайн елеватор”). Подальша доля цих підприємств повинна була вирішитися в 2017 році.

У березні 2017 Овчаренко розшукувався Інтерполом. Йому інкримінували привласнення чи розтрату чужого майна, вчиненого в особливо великих розмірах. Але вже в листопаді МВС зняло Овчаренко з розшуку.

На даний момент “Агрейн” не знаходиться на стадії припинення діяльності. Більш того, володіє 17 агропідприємствами в 6 регіонах, і розвиває рослинництво, тваринництво, елеваторний бізнес і транспортні послуги.

Перегляди: 830
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/komu-nalezhat-najbilshi-ahroholdynhy-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати