За чотири роки цибуля подорожчала на 542% і це не межа

За чотири роки цибуля подорожчала на 542% і це не межа

Ягідки спостерігалися в минулому році. Ще навесні цибуля прийнятної якості коштувала 5 грн/кг (а якщо не дуже прийнятного, можна було купити і за 2 грн/кг). У вересні за овоч просили вже 7–9 грн/кг, у листопаді вартість досягла рекордних 15 грн/кг. Але невидима рука ринку, як свідчать дані грудня й січня, не дрімає, пише lenta.ua.

За словами генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, за чотири роки ціни на цибулю зросли в Україні на 542%, основне зростання припало на минулий рік. 

«Річ у тому, – розповідає експерт, – що в 2016–2017 рр. були просто неймовірні врожаї цибулі. Надлишок продукції, ціни впали, більшість аграрних підприємств спрацювали в нуль, а деякі навіть у збиток. Зрештою в 2018 р посіви цибулі різко зменшено, більшість фермерів узагалі відмовіліся від вирощування цієї культури». Але минулого року через дощі в південних регіонах країни стався рекордний неврожай. Три цибулини з п’яти виросли хворими, а в окремих господарствах утрати доходили до 50%. При цьому різко зріс експорт. 

«Із серпня по грудень 2018 року ми експортували 10,6 тис. т цибулі, а це в 3,3 рази більше за аналогічний період попереднього року і є рекордним показником. Досягти цього вдалося, у першу чергу, за рахунок досить істотного зниження виробництва цибулі в державах ЄС, які були змушені її купувати в інших країнах, зокрема в Україні», – розповідає головний аналітик Української плодоовочевої асоціації Тетяна Смирнова.

Європейські країни теж стали жертвою поганої погоди. Але не дощів, а аномальної спеки й посухи. У Нідерландах, які до цього були лідером з виробництва цибулі в регіоні, урожай упав відразу на 15%, а в Польщі – на 14%. 

Зрештою Україна залишилася без власної якісної ріпчастої цибулі, попит на неї зріс разом із цінами, і торгові мережі почали нарощувати закупівлі продукції за кордоном. 

Імпорт зростав стрімко. У грудні було ввезено понад 6 тис. т, що в 15 разів перевищило обсяг імпорту в тому ж місяці 2017 р. У січні Україна закупила на стороні близько 9 тис. т, і це був рекорд: зростання в 54 рази порівняно із січнем 2017-го. А загалом з початку 2018/2019 маркетингового року ми імпортували понад 23 тис. т цибулі. В основному – із Казахстану, Узбекистану, Таджикистану та Азербайджану. 

Треба відзначити, що ситуація за рахунок імпорту зараз стабілізувалася, зростання цін зупинилося. Вони зараз на рівні польських. Минулого тижня вітчизняну цибулю продавали в межах 17–18 грн/кг, але експерти очікують, що ціни ще трохи знизяться: на підході продукція з Єгипту та Нової Зеландії.

 

east-fruit.com

Крім того, стабілізація цін пояснюється й різким погіршенням якості вітчизняної продукції: в умовах теплої зими український лук почав швидко проростати, і деякі фермери готові його віддавати в магазини й по 9 грн/кг. 

За словами Смирнової, споживання цибулі в Україні досить стабільне (це продукт з низькою еластичністю попиту – його складно, навіть неможливо, замінити якимось аналогом) і становить в середньому 730 тис. Т на рік. 

Цікаво, що в сезоні 2017/18 валовий збір цибулі в Україні склав 998 тис. т (при експорті приблизно 12 тис. т і імпорт близько 2 тис. т), але цифра власного виробництва не повинна нікого вводити в оману. Так, зібрати – зібрали, але скільки продукції проросло, згнило й не дійшла до споживача, офіційна статистика замовчує. Просто не знає. 

До речі, у сезоні 2018/19 обсяг власного виробництва офіційно склав 883 тис. т. І де ця цибуля? 

Дорошенко вважає, що восени цього року ціна на ріпчасту цибулю буде досить помірною: «Швидше за все, ми побачимо великі посіви цієї овочевої культури». Але прогнози такого роду – справа невдячна. Посіви ми, може, й побачимо, але раптом знову погода підведе?

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-chotyry-roky-cybulya-podorozhchala-na-542-i-ce-ne-mezha
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати