За якою ціною купуватимуть свинину українці

За якою ціною купуватимуть свинину українці

Про це розповів Mind генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко.

“Ціни на живих свиней в Україні з 2017 року тримаються на рівні 1,4 євро/кг, однак надприбутків для свиноводів така ціна не дає.

Перша причина – щорічні перевитрати у розмірі 8 млрд грн на корми і ветпрепарати, через що собівартість в Україні живих свиней знаходиться на тому самому рівні 1,4 євро/кг.

Друга причина – вразливість свинокомплексів у випадку АЧС. За вісім років ситуація доведена до абсурду, свинарі буквально знищують один одного. Грошей у бюджеті на компенсації свинокомплексам за свиней у випадку АЧС сім років немає. Поява вірусу на свинокомплексі рівнозначна банкрутству”, – зазначив Микола Бабенко.

За його словами, якщо не буде змін із собівартістю і компенсаціями свинокомплексам за свиней у випадку АЧС, потрібно готуватися до того, що ціни на свинину сягнуть 200–250 грн/кг, а ціни на живих свиней встановлять у 2020 році нові рекорди в 60–70 грн/кг.

“Насамперед держава має виконати свою функцію – захистити свинокомплекси і передбачити 500 млн грн на компенсації за свиней у випадку АЧС, вперше з 2012 року. Саме таку суму щороку втрачають українські свинокомплекси від АЧС і, щоб не збанкрутіти, вимушені йти на порушення закону і розпродавати інфікованих свиней.

Своєю чергою ЄС не має можливостей для значного нарощення виробництва свинини. Натомість Україна може стати «клондайком» у цій сфері у світі. Ми маємо всі можливості для збільшення в рази виробництва свинини ледь не щороку. Крім того, в Україні є можливість отримати собівартість свинини на рівні з Бразилією, США та Канадою – 0,8 євро/кг на сухих кормах, а на рідкій годівлі ще нижче –0,5 євро/кг”, – прогнозує експерт.

За його словами, навіть якщо ціни на свиней залишаться на рівні 2019 року, то з 1 млн тонн свинини, вирощеної в Україні, додана вартість може скласти 32 млрд грн, а з урахуванням тенденції зростання цін на свинину, то і значно більше. Крім того, за рахунок збільшення обсягів виробництва буде створено десятки тисяч нових робочих місць у селах.

“Розвиток свинарства перезапустить м’ясопереробну промисловість, яка завантажена лише на половину своїх можливостей. Крім того, Україна отримає додану вартість і простимулює експорт. Вибір є. А підсумки 2020 року залежатимуть від рішень, що будуть прийняті владою зараз, на початку року”, – резюмує Микола Бабенко.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-yakoyu-cinoyu-kupuvatymut-svynynu-ukrayinci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати