Чумний Апокаліпсис прийшов на Херсонщину

Чумний Апокаліпсис прийшов на Херсонщину

З приватних подвір’їв африканська чума свиней перекинулася на найбільші свиноферми Херсонщини. Ситуація вже набуває характеру справжнього «апокаліпсису» для регіонального тваринництва! Про це пише Новий день.

Біля села Антонівки Скадовського району АЧС вбила трьох свиней на фермі дослідного господарства Інституту рису НААН України. Тваринники сподівалися хоча б частково зберегти поголів’я від вирізування, але, на жаль, не вийшло – «смертний вирок» винесено 1869 нещасним свинкам. І це ще далеко не все, підкреслюють фахівці.

— У сусідньому селі Антонівці та частково Скадовську ставляться на облік всі свині, що містяться в індивідуальних господарствах. У них також будуть відбирати проби, і якщо дослідження покаже, що ці тварини також заражені африканською чумою свиней, їх відправлять на утилізацію. Якщо ні, тварин у власників викуплять для наступного знищення в рамках карантинних заходів, — додав начальник управління біологічного захисту харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області Віталій Боярський.

Спорожніє ще одна велика ферма  під Олешками, з якою м’ясо постачалася в торговельні мережі і магазини Херсона. Тепер комерсантам доведеться шукати інші джерела постачання – на фермі відразу повиздихали 37 свиней. Після того, як поставили точний діагноз (а сталося це лише в суботу, 8 вересня), тут заб’ють і відправлять у вогонь туші 2,5 тисяч голів відгодованих свиней!

Незрозуміло й те, як саме шкідлива АЧС пробралася на ферми. Якщо у «приватників» хліва доступні і для щурів з мишами, і самі вони годують живність помиями, які можуть бути заражені, то на великих комплексах все інакше. Там і дезінфекційні бар’єри, і «фабричні» корми замість горезвісних помиїв. Але…як не вибудовуй захист, а всередину які-небудь горобці або голуби примудряються залітати, щоб подзьобати того ж корму. А якщо перед цим вони «відзначилися в гостях» у інфікованих тварин, то автоматично стають і переносниками збудника чуми. Ось і «випалюють» цілі ферми. Та тільки спалити туші можна за добу, а для відновлення поголів’я і року буває мало.

Перегляди: 10
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chumnyj-apokalipsys-pryjshov-na-hersonshchynu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати