Експерти порівняли ціни на землі сільськогосподарського призначення в ЄС та Україні

Експерти порівняли ціни на землі сільськогосподарського призначення в ЄС та Україні

Такі дані оприлюднили в Економічному дискусійному клубі, пише agroday.com.ua.

За останні п’ять років ціни на сільськогосподарські угіддя підвищились в усіх країнах ЄС, окрім Греції. Найбільше зросла вартість землі у Чехії – у 3 рази до 5,5 тис. євро на гектар. У 2,9 рази підвищилась ціна на землю в Литві до 3,5 тис. євро, а також у 2,5 рази – в Естонії та у 2 рази – в Угорщині до 2,7 тис. євро та 4,2 тис. євро відповідно.

Зазначається, що найвища вартість землі серед країн ЄС зафіксована у Нідерландах та в середньому складає 63 тис. євро/га, в Румунії цей показник складає 2 тис. євро/га.

Загалом найдорожчі орні землі знаходяться у регіоні італійської Лігурії, де вартість землі сягає 108 тис. євро/га. Найнижчий рівень цін зареєстрований у Південно-західному регіоні Болгарії – тут вартість 1 гектару складає 1,2 тис. євро.

В Україні триває мораторій на продаж сільськогосподарських земель, тому існує лише нормативно грошова оцінка сільськогосподарських земель.

За даними Держгеокадастру, в Україні нормативна грошова оцінка одного гектару в середньому складає 27,5 тис. грн, або 840 євро. Найвище оцінюється земля у Черкаській області – майже 34 тис. грн, або 1050 євро. Найнижчий рівень оцінки спостерігається у Житомирській області – 21,2 тис. грн, або 650 євро.

Варто зазначити, що попри відкритий ринок землі, значні обсяги сільськогосподарських земель у країнах Євросоюзу, знаходяться в оренді. Найвища вартість оренди сільськогосподарських земель спостерігається в Нідерландах – 791 євро/га, найдешевша оренда у Латвії – 46 євро/га.

В Україні за минулий рік вартість оренди зросла на чверть до 1369 грн/га (41 євро). Найдорожча оренда землі була у Черкаській області, за неї пайовики отримали 2961,8 грн/га, найдешевша – у Закарпатській області, її ціна становила 718,9 грн за гектар.

Нагадаємо, згідно дослідження Інституту аграрної економіки, понад 39% селян оцінюють свої ділянки в межах $6 тис. за гектар, ще стільки ж виставляють цінник в $12 тис. При цьому половина нинішніх орендарів готова викласти за гектар українських чорноземів не більше $1 тис. Лише кожен шостий міг би розщедритися на $2,5 тис.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksperty-porivnyaly-ciny-na-zemli-silskohospodarskoho-pryznachennya-v-yes-ta-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    Мінагрополітики відновить дотації фермерам на землю та за утримання худоби

    Після тривалої паузи запустився Сумихімпром

    Як змінилися ціни на яблука, полуницю та банани

    Бізнес пропонує “обнулити” земельні питання: володієш три роки – претензій до тебе немає

    БІЛЬШЕ НОВИН