Імпортні продукти найближчим часом можуть подорожчати

Імпортні продукти найближчим часом можуть подорожчати

Ціни на імпортні продукти найближчим часом можуть вирости через девальвацію гривні, яка відбулася на тлі епідемії коронавірусу у світі та Україні.

Про це повідомила прес-служба “Українського клубу аграрного бізнесу” (УКАБ).

“Внаслідок девальвації вітчизняної валюти ціни на імпортну агропродукцію найближчим часом, ймовірно, можуть вирости та втратити конкурентоспроможність на українському ринку”, – йдеться в повідомленні.

За даними УКАБ, повністю залежить від імпорту наявність на внутрішньому ринку цитрусових і бананів – цієї продукції минулого року Україна закупила 358 тисяч тонн і 281 тисячу тонн відповідно.

Крім того, 96% всієї замороженої риби на українському ринку імпортного походження – у 2019 році до країни завезли 285 тисяч тонн цієї продукції. За підсумками минулого року Україна закупила за кордоном 83% замінників тютюну (60,6 тисячі тонн), 79% тютюнової сировини (45 тисяч тонн), 80% спирту етилового (66 тисяч тонн), 39% вина (58 тисяч тонн), 27% шоколаду (33,6 тисячі тонн).

Також на ринку України імпортне походження мають 83% насіння соняшнику і 2% кормів для тварин. При цьому наголошується, що імпортозалежність певної агропродукції частково виправдана, зокрема, зональністю вирощування окремих фруктів і промислу риби.

Також експерти УКАБ прогнозують, що споживачі почнуть шукати більш прийнятні за ціною альтернативи, що дасть перспективи вітчизняним виробникам насіння, вина, фруктів, овочів та інших продуктів.

Джерело: УНІАН

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/importni-produkty-najblyzhchym-chasom-mozhut-podorozhchaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати