Інтенсивний яблучний сад на другий рік дає 10-20 т яблук з гектара

Інтенсивний яблучний сад на другий рік дає 10-20 т яблук з гектара

Про це в інтерв’ю zerno-ua розповів Микола Олійник, керівник господарства «Яблуневий сад», що на Черкащині.

«20 тонн яблук – це 20 000 кілограмів. Беремо 5 грн/кг за середню відпускну ціну. 100 тис грн. коштує гектар закладки такого саду. Ми на другий рік повертаємо затрати. 120% рентабельність», — рахує він.

Олійник має 5,25 гектарів насаджень, в тому числі плодоносний сад на карликових підщепах, плодорозсадник, маточник. Вирощує інтенсивні низькорослі сорти. Основна товарна продукція — Голден Делішес, Джонаголд, Ред Делішес, Айдаред, Дельбарестівале, Еліза, Ренет Симиренка, Чемпіон та Гала.

«Середня врожайність яблук на Україні досі була 19 тонн. Ми знімаємо 40-45 тонн з гектара. Голландської Ерлі Квін 60 тонн з гектара на третій рік після посадки зняли», — згадує Олійник. І додає, що ранній Ерлі Квін – один з найкращих клонів Джонаголда. Але дорогий: одна брунечка в Голландії коштує 40 центів. Щоб привезти в Україну, треба купити ліцензію. Господарство завезло його за контрактом без права розмножувати.

Олійник розповідає, що при інтенсивному садівництві схема посадки передбачає отримати максимум урожайності з мінімальної площі землі. Тому, наприклад, Чемпіон висаджують в ряду через кожні 80 см.

Велике дерево накрило би площу в 6 метрів навколо себе. Але доглядати за таким проблематично, як і знормувати врожай. На противагу цьому, в інтенсивному саді можна зірвати зайві яблука, інші дорощувати.

Джерело: agro.guide

Перегляди: 18
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/intensyvnyj-yabluchnyj-sad-na-druhyj-rik-daye-10-20-t-yabluk-z-hektara
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати