Tempo950x100

Tempo300x100

Конкуренція України та Польщі за європейський ринок яблук посилиться

Конкуренція України та Польщі за європейський ринок яблук посилиться

Таким прогнозом поділився під час конференції в Любліні Еберхард Макош,  професор та один з найбільш авторитетних експертів садівництва в країні, інформує Українська плодоовочева асоціація, пише agroday.com.ua.

На думку професора, більше половини цього яблука піде на переробку, і ціни на промислове яблуко будуть невисокими.

Очікується, що обсяги експорту сягнуть 1,3 млн тонн, але експортувати продукцію буде не так просто.

Макош також обіцяє нелегкий сезон для виробників низькоякісних яблук. В якості прикладу він навів ситуацію в сезоні 2016/17, коли Польща зібрала 4 млн тонн. Тоді лише чверть врожаю яблук принесла прибуток, а 75% продавалися по ціні, нижчій собівартості. Є висока ймовірність того, що цьогоріч ситуація погіршиться.

Українські садівники також відчують негативний вплив від посилення конкуренції на Європейському ринку яблук — за умови, що не буде особливих природних катаклізмів. Єдиний спосіб утримати ціни для вітчизняних виробників — це різке збільшення обсягів експорту якісного яблука, особливо на ринки Південно-Східної Азії, де ціни на цю продукцію є досить високими, радять в плодоовочевій асоціації.

Разом з тим, за оцінками Андрія Ярмака із ФАО, яблука експортабельної якості в Україні є близько 30-40 тис. тонн. «Це яблуко, яке можна продати дорого, і продати навіть до Південно-Східної Азії», пояснює фахівець на своєму Facebook.

Умовно експортабельного яблука, тобто такого, що можна продати з дисконтом до ЄС, ще тисяч 30-40, додав Ярмак.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/konkurenciya-ukrayiny-ta-polshchi-za-yevropejskyj-rynok-yabluk-posylytsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати