Овочі коштують у середньому удвічі дорожче, ніж восени минулого року

Овочі коштують у середньому удвічі дорожче, ніж восени минулого року

“Буряк у середньому продають по 5,5-6,5 гривень за кілограм. Капуста коштує 4-5 гривень. Стрімко подорожчала цибуля — за кілограм просять 9,5-10,5 гривень. Минулого року ціни коливалися від 5 до 6 гривень”, – розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

Овочі дорожчають через скорочення площ та поганих погодних умов.

“Цього року отримали на 30-40% менший урожай цибулі. У Європі аналогічна ситуація. Там втратили понад 30%. Якщо Україні не вистачатиме власної продукції, то компенсувати з Польщі не вдасться. Це може спровокувати зростання цін на початку весни”, – каже експерт.

Зараз на ринках в основному продають дрібну та пошкоджену цибулю. Вона не може довго зберігатися. Якісні овочі фермери закладають на зберігання.

“Якщо фермери стримуватимуть обсяги продажу, то цибуля подорожчає. Ціна стабілізується, коли почнемо купувати овочі з-за кордоном. В Україні вже були перші спроби завозити цибулю з Узбекистану”, – зазначає Тетяна Гетьман.

Картопля — єдиний овоч, який порівняно з минулим роком подешевшав на 40%. Ціни коливаються від 2 до 3,5 грн за кг.

“У комерційному секторі картоплі з кожним роком стає менше. Щоправда її активно вирощує населення. Частину закладає на зберігання, частину вивозить на ринок. Тому ціна знижується. Так відбувається вже 3-4 роки поспіль. По інших овочах урожай ще не почали збирати. З другої половини жовтня ціна на моркву та буряк може трохи впасти”, – підсумовує експерт.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ovochi-koshtuyut-u-serednomu-udvichi-dorozhche-nizh-voseny-mynuloho-roku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати