Протести у Києві: аграрії та селяни виступають проти продажу землі олігархам

Протести у Києві: аграрії та селяни виступають проти продажу землі олігархам

Учасники акції виступають проти тієї земельної реформи, яку пропонує влада, оскільки вона сприяє олігархізації аграрного сектору України. Разом з тим, малий та середній аграрний бізнес, який обробляє 75% сільськогосподарських угідь країни та забезпечує селян роботою, може бути витіснений з аграрної сфери країни, передає прес-служба ВАР.

Саме такими можуть бути наслідки від прийняття законопроєкту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який замість створення умов для розвитку малого та середнього аграрного бізнесу  дає «зелене світло» саме агрохолдингам і веде до закріплення та зміцнення позицій олігархів в агросекторі України.
Даним законопроєктом встановлено надзвичайно великі ліміти на володіння землею «в одні руки» – до 210 тис. га. (0,5% від кількості сільськогосподарських угідь країни). Але і це обмеження можна обійти та контролювати значно більші земельні масиви. Так, законопроєктом не передбачена заборона на купівлю корпоративних прав інших компаній. Це у свою чергу означає, що одне підприємство може купити скільки завгодно інших підприємств, навіть якщо вони уже вичерпали свої «офіційні» ліміти на купівлю землі і зосередити у своїх руках 400, 600, 800 і більше тисяч га землі. Під такий контроль можуть потрапити цілі села, об’єднані територіальні громади (ОТГ) та навіть регіони.

 «Сьогодні аграрний сектор України – це малий і середній бізнес, який зараз знаходиться під стінами Верховної Ради. Але його позицій не врахували ні в першому, урядовому законопроекті, який хотіли прийняти раніше, ні у другому, депутатському, який хочуть «протягнути» зараз. Тому вимога у нас одна – відкликати обидва законопроекти. Після цього провести суспільне обговорення щодо земельної реформи, провести референдум і після цього розробити та внести законопроект, який буде підтриманий українським суспільством. І лише тоді за нього голосувати, – зазначив голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун.   
Законопроєкт №2178-10 уже підтримали депутати комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики під час свого «таємного» засідання, на яке не змоги потрапити ні представники профільних організацій, ні аграрії, ні громадські активісти. Однак, сільгоспвиробники наголошують: він не вигідний країні.

«Сьогодні визначальний етап тому, що приймаються закони, які є одними із ключових в історії незалежної України. Ці законопроєкти призведуть до того, що ми отримаємо федералізацію у вигляді латифундій. Ми проти того, щоб Україною володіло 20-30 осіб», – зазначив керівник компанії «ТАК-Агро» Руслан Голуб.

 Власник і директор  ПСП «Пісківське» Валерій Колоша наголосив, що така модель ринку землі – пряма загроза фермерським молочним господарствам. А це означає, що українці можуть залишитись без власної молочної продукції.

 «За 9 місяців в Україні на підприємствах на 26 тисяч скоротилося поголів’я худоби. Чому? Тому що ми розуміємо: корова без землі не може. Потрібно 1 га землі під пасовище на одну корову. Без цього ми не зможемо утримати поголів’я. Але за що і як купувати землю? Тому з початком розмов про запуск ринку землі фермери почали вирізати поголів’я, аби зібрати гроші на купівлю землі. А це означає, що Україна може залишитись без молока», – зазначив фермер.


Після оголошення своїх вимог під стінами парламенту, учасники протесту вирушили до офісу президента, де передали звернення до гаранта, в якому закликають його забезпечити прийняття такого закону про ринок землі, який створить умови для розвитку малого і середнього аграрного бізнесу, а не такого, який зміцнить становище олігархів і узаконить створення в Україні мегалатифундій.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/protesty-u-kyyevi-ahrariyi-ta-selyany-vystupayut-proty-prodazhu-zemli-oliharham
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати