Ринок праці АПК: люди розуміють, що в селі основні гроші

Ринок праці АПК: люди розуміють, що в селі основні гроші

Про тенденції на ринку праці та проблеми з дефіцитом кваліфікованих кадрів Аgroreview.com запитала під час Українського форуму агробізнесу в Олександра Єранкіна, доктора економічних наук, професора кафедри економіки агропромислових формувань, директора Інституту економіки та менеджменту агропромислового комплексу.

«Нестача кадрів – проблема комплексна. По-перше, зараз зменшилася кількість випускників, але через пару років ситуація вирівняється. По-друге, сьогодні на ринку праці не вистачає фахівців, але надлишок дипломів», – зазначив експерт.

«Інститут  – це, перш за все,  люди, Не стіни, не лабораторії. Проблема технологічного оснащення вирішується дуже просто в контексті кооперації з практиками. Тут головне бажання самих аграрних підприємств брати до себе на практику студентів.  А ось проблема з людьми, тобто з викладачами, буде загострюватися, так як через об’єктивні причини низької оплати праці та слабкої мотивації багато кваліфікованих спеціалістів відмовляються від викладацької діяльності», – підкреслив Олександр Єранкін.

За його словами найбільш затребуваними серед сучасної молоді є юридичні та економічні спеціальності.

«Агробізнес має стабільний попит. З одного боку людей село лякає, з іншого боку вони розуміють, що там основні гроші. Тому я думаю, що поступово напрямок агробізнесу буде збільшуватися», – зауважив Олександр Єранкін.

Нагадаємо, як стверджують у Державному комітеті статистики,  середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ і організацій в сільськогосподарській сфері у вересні 2017 року становила 7 114 грн, що у 2,2 разу вище від рівня мінімальної заробітної плати (3 200 грн).

 

[[{“fid”:”227490″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rynok-praci-apk-lyudy-rozumiyut-shcho-v-seli-osnovni-hroshi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    Мінагрополітики відновить дотації фермерам на землю та за утримання худоби

    Після тривалої паузи запустився Сумихімпром

    Як змінилися ціни на яблука, полуницю та банани

    Бізнес пропонує “обнулити” земельні питання: володієш три роки – претензій до тебе немає

    БІЛЬШЕ НОВИН