Сорго може стати однією з основних промислових культур вітчизняних аграріїв

Сорго може стати однією з основних промислових культур вітчизняних аграріїв

Одним з перспективних напрямків, на думку фахівців, є вирощування сорго. Ця культура має всі шанси стати однією з основних, зазначає директор “НВТ Укрсорго” Ярослав Бардін, пише agrarna-pravda.com.

“Хоча сорго на сьогодні — малопоширена в Україні культура, площі якої станом на 2018 рік займають лише 40 тис. га, проте її навряд чи можна віднести до нішевих. Адже завдяки своїм особливостям вона має величезний промисловий та експортний потенціал та здатна, за прогнозами, у найближчі 5 років повністю замінити в Україні кукурудзу й цукровий буряк”, – зазначає Ярослав Бардін.

“У 2000 році я написав монографію по ріпаку. Тоді цією культурою в Україні було засіяно 41 тис га, я ж прогнозував, що незабаром площі під озимим ріпаком становитимуть 500–600 тис га. Так і сталося. В ті самі часи сої було 40 тис га, сьогодні вже понад мільйон гектарів, і вже ніхто не вважає сою нішевою культурою. Через 3–4 роки сорго буде вирощуватися в Україні на площі від 1 до 3 млн га”, — переконаний Ярослав Бардін.

Сорго — це африканська культура, яка потребує найменшу кількість вологи на одиницю продукції. Це найбільш стійка до спеки й посухи серед усіх польових культур, яка має високу адаптивність, невимоглива до родючості грунту та навіть, відповідно до досліджень, сприяє його оздоровленню.

“Ця культура більш посухостійка і вимагає вдвічі менше води, ніж кукурудза, та в 3–3,5 рази менше, ніж соя, соняшник та ріпак”, — розповідає Ярослав Бардін.

Сорго оптимально вписується в традиційну сівозміну, є ідеальним попередником для озимої пшениці, а в посушливі роки за врожайністю переважає кукурудзу. Сучасні гібриди забезпечують по 12–13 т зерна з гектара. Крім того, сорго має на 2–3 % більше білку, ніж кукурудза, та не поступається їй за амінокислотним складом.

Зернове сорго знаходиться на 4 місці в світі за обсягами виробництва після пшениці, рису та кукурудзи. На полях Мексики, США, Аргентини ця культура займає значні площі в зонах ризикованого землеробства.

Попри те, що сорго саме по собі є невибагливою культурою та здатне давати високі урожаї, є низка інноваційних технологій, які здатні ще більше підвищити рентабельність вирощування цієї культури.

Зокрема, відмінно працює для сорго інноваційний спосіб посіву «твін-роу» — здвоєні рядки. Цей метод в останні два роки пан Ярослав активно впроваджує у своє виробництво. Спосіб вже давно відомий на американському ринку та передбачає схему міжрядь 50+20.

Здвоєні рядки дають приріст урожаю сорго 0,7 т/га тільки за рахунок більш раціонального розміщення рослин у грунті. Таке розміщення дає меншу конкуренцію, краще водоспоживання й мінеральне живлення з грунту. Крім того, сучасні сівалки дають можливість посередині вужчого міжряддя вносити на глибину 10–14 см мінеральні добрива.

Це дуже важливо в посушливі роки або в такій ситуації, як цього року, коли весна проминула за 2–3 тижні й перейшла в літо, в результаті чого верхній шар присихає, і ті добрива, які вносяться сівалкою, фактично не працюють через брак вологи. А на глибині 10–14 см завжди є волога, тож міндобрива гарантовано спрацьовують. “Коли ми вносимо мінеральні добрива врозкид, ми фактично живимо 70-сантиметрове міжряддя, завдяки чому бур’яни активно там ростуть. За технології здвоєних рядків бур’янів буде мало, і вони дуже кволі”, — розповідає Ярослав Бардін.

На світових ринках продукти із сорго мають великий попит. Це пояснюється відсутністю в складі сорго глютену, завдяки чому продукти з нього є повноцінним харчуванням для великої кількості людей, яким призначена безглютенова дієта.

Перегляди: 17
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sorho-mozhe-staty-odniyeyu-z-osnovnyh-promyslovyh-kultur-vitchyznyanyh-ahrariyiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати