Українці хочуть ринки як у Барселоні

Українці хочуть ринки як у Барселоні

[[{“fid”:”171906″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”}},”link_text”:”rac.mp4″,”attributes”:{“class”:”file media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Ринок завжди був для людства чимось особливим. В різні часи сюди приходили з різних причин: дізнатися останні новини, погуляти, знайти корисні знайомства – психологічний фактор. Наступним важливим змістом поняття “ринок” завжди були гроші, тобто можливість продати-купити, заробити на тому, що хтось продав або купив, і в решті-решт, поспекулювати або вкрасти – без цього не обходиться людська історія. І головним завданням ринку завжди було гастрономічне: нагодувати. Іншими словами, ринок у світовій історії – це місце активного соціального життя, отримання хліба і видовищ в одній локації, та ще смачних і яскравих.

З технологічним стрибком функція цього типу торговельних відносин сильно видозмінилася, але, що дивно і важливо, ринок не пропав. І хоча на сьогодні всі види продуктів можна купити в супермаркеті, ринки не тільки не регресують, а процвітають і отримують нові смисли. Вони стають схожими на музей. Це як постійно функціонуюча виставка, тільки з живими або принаймні свіжими експонатами.

Звичайно, існує ряд умов, за яких можлива така актуальна трансформація ринку: контроль якості, лояльні умови для маленьких господарств, “прозорий” бізнес, відсутність рейдерства і присутність попиту і смаку у місцевих мешканців. Для прикладу, візьмемо один з найвідоміших ринків світу – Бокерія (Mercat de la Boqueria). Він розташовується на проспекті Лас-Рамблас у Барселоні. Виник як звичайний вуличний продуктовий ринок, зараз є яскравою пам’яткою як регіону Каталонія, так і всієї країни. Не думаю, що у місцевої влади або активістів з’явилося б бажання знести його (як київський “Житній”). Бокерія – це місце кулінарного і культурного паломництва туристів, яке розвивається, інвестує в себе і збирає нагороди по всьому світу, серед яких звання “Кращого світового ринку” на Міжнародному торговельному конгресі у Вашингтоні в 2005 році. Також Бокерія входить в європейську мережу “Emporion” – асоціацію ринків із продукцією найвищої якості.

[[{“fid”:”171914″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“5”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”}},”attributes”:{“alt”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”,”title”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”,”height”:”2448″,”width”:”3264″,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”5″}}]]
Дивує не те, що в Європі такі ринки є нормою, дивує те, що в Україні таких ринків немає і їх складно навіть уявити. А це дивно для країни з такою багатою ярмаркової культурою і такими прекрасними продуктами харчування. (Безліч українських овочів і фруктів має набагато більш яскраво виражений і насичений смак у порівнянні з європейськими).

Можливо, варто не просто сподіватися на розширення експортних квот з боку ЄС, а й в Україні відновлювати привабливу імпортну ситуацію. Адже ринки можуть бути не просто покинутим непорозумінням, а пам’ятниками історії і культури країни, занурюючись в атмосферу яких, буде відображатися побут і традиції міст. Ринок – це зустріч минулого і сьогодення, де можна провести час із сім’єю і друзями, поділитися порадами та новинами і смачно поїсти, що найголовніше.

Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinci-hochut-rynky-yak-u-barseloni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    Мінагрополітики відновить дотації фермерам на землю та за утримання худоби

    Після тривалої паузи запустився Сумихімпром

    Як змінилися ціни на яблука, полуницю та банани

    Бізнес пропонує “обнулити” земельні питання: володієш три роки – претензій до тебе немає

    БІЛЬШЕ НОВИН