В Україні обвалилися ціни на черешню

В Україні обвалилися ціни на черешню

Українські виробники зазнають серйозних труднощів з реалізацією черешні, якою раніше зацікавилися китайці. Про це повідомили аналітики проекту “АПК-інформ: овочі та фрукти”. 

За словами садівників, пропозиція ягоди надлишкова – хороший урожай черешні спостерігається і в комерційному секторі, і в господарствах населення. А попит при цьому – як внутрішній, так і на експорт – не дозволяє продавцям розвантажити ринок. 

“Великим садівничим господарствам вдається відвантажувати черешню не дорожче 10-15 грн/кг. Експортна ціна на продукцію не перевищує 18 грн/кг. Водночас, експортери все частіше заявляють про проблеми з придбанням необхідних обсягів продукції відповідної якості, при цьому фактично єдиним зовнішнім ринком збуту виступає Білорусь”, – відзначають аналітики. 

Таким чином, ціни на черешню в Україні вже на 33-40% нижчі, ніж у другій половині червня 2017 року. 

Однак при цьому виробники підкреслюють, що більше знижувати ціни не мають наміру, адже продаж за нижчими цінами, на їхню думку, є недоцільним. Вони зізнаються, що в такому випадку не зможуть покрити повною мірою навіть витрати на виробництво. Крім того, фермери не впевнені, що зниження цін призведе до підвищення темпів збуту. 

Нагадаємо, раніше заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева відзначала, що українські фрукти і ягоди поставляються в більш ніж 30 країн світу. Так, Україна різко наростила експорт ягід і горіхів. Так, у першому кварталі 2018 вартість експорту з України плодів і ягід становила 57 млн доларів, що на 68% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Головними продуктами в товарній структурі вітчизняних поставок за кордон стали волоські горіхи (42 млн доларів), заморожені ягоди (10 млн доларів), а також яблука та груші (5 млн доларів). 

При цьому українська продукція садівництва користується найбільшим попитом у країнах Європейського Союзу. Вона забезпечує близько 60% доходів українських експортерів. Експорт ягід з України в ЄС зростає з кожним роком. Незважаючи на те, що в ЄС вирощуються значні обсяги ягід попит на них залишається значно вищим, ніж власне виробництво.

Джерело: Сегодня

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-obvalylysya-ciny-na-chereshnyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати