Вільна ніша: перспективи вирощування журавлини

Вільна ніша: перспективи вирощування журавлини

Вирощувати на торфовищах традиційні культури проблематично і низькорентабельно, оскільки їх треба довго окультурювати. Але є сільськогосподарська культура, для якої торфовища – рідне середовище існування, і це журавлина, пише Pro-Consulting.

Якщо придбати або взяти в оренду торфовище, а ціна на нього буде нижче, ніж на інші види грунтів, то можна довго культивувати цю цінну ягоду і продавати її як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Журавлинна ніша в Україні ще вільна. Хоч наша країна посідає дев’яте місце в світі по її вирощуванню, але валовий збір поступається навіть таким невеликим країнах, як Латвія і Білорусь.

Тим часом, журавлина користується все більшим попитом на світовому ринку і ціни на неї ростуть.

Виходячи з перспективності ринку журавлини, фахівцями Pro-Consulting підготовлений бізнес-план її вирощування на території України. Для його реалізації, майбутньому інвестору насамперед необхідно набратися терпіння, так як журавлинні плантації починають давати повноцінний урожай через 3-4 роки після посадки. Але зате кущі цих ягід потім плодоносять 50-60, а відомі випадки, що і більш 100, років.

Тому наявність оборотних коштів на функціонування господарства до першого врожаю дуже важливе для успішності проекту і становить саму ємну статтю фінансування.

У виробничому процесі не потрібне якесь занадто спеціалізоване обладнання, підійде і те, яке зазвичай використовується на агропідприємствах: водяні насоси, трактори, причепи для перевезення, стрічкові транспортери і жатки. Переробка ягід полягає в їх стандартному сортуванні, заморожуванні і упаковці. Необхідну техніку для переробки та зберігання можна закупити лише через два роки після посадки – це виключить її простій і зменшить фінансове навантаження на початковому етапі.

За розрахунками, плантація площею п’ять гектарів окупиться, з урахуванням початкового етапу підготовки, через 7 років, а в подальші десятиліття існування, при належному догляді і наявності стійкого ринку збуту, її рентабельність буде не менше 56%.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vilna-nisha-perspektyvy-vyroshchuvannya-zhuravlyny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    Мінагрополітики відновить дотації фермерам на землю та за утримання худоби

    Після тривалої паузи запустився Сумихімпром

    Як змінилися ціни на яблука, полуницю та банани

    Бізнес пропонує “обнулити” земельні питання: володієш три роки – претензій до тебе немає

    БІЛЬШЕ НОВИН