Як і чому змінювалися ціни на яблуко в Україні протягом останніх 3-х сезонів

Як і чому змінювалися ціни на яблуко в Україні протягом останніх 3-х сезонів

Про це повідомляють в «Інфо-Шувар», із посланням на дані щоденного моніторингу цін на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар».

Згідно наведених даних, в усіх трьох сезонах найнижчих показників ціни на яблука в Україні досягали в жовтні – листопаді. В цей період пропозиція на ринку завжди найбільша, фермери розпродають ту частину врожаю, яку не планують закладати на тривале зберігання.

Грудень завжди характеризувався відносною стабільністю цін, а от з другої половини зими і на початку весни, ціни вели себе            по-різному. Так, в сезоні 2016/2017 років і в поточному сезоні, після незначного підвищення в січні, ціни на яблука залишалися стабільними аж до середини весни, а в квітні вони швидко починали зростати. Зростання, в даному випадку, обумовлене скороченням пропозиції якісного яблука в сховищах України, збільшення імпорту – непрямий доказ цього. Крім того, холодна весна як правило, надає підтримку цінам на яблука. Похмура і дощова погода стримує визрівання ягоди – головного конкурента яблука на вітчизняному ринку в другій половині весни і в червні.

Навесні минулого сезону, ситуація була кардинально протилежною. З січня по квітень 2018 року ціни швидко зростали і відбувалося це, здебільшого, через стримані в сховищах обсяги. В минулому році фермери орієнтувалися на сценарій сезону 2016/2017 і були впевнені, що ціни на яблука досягнуть найвищих показників в другій половині травня та червні.

Але тим планам не вдалося здійснитися. Завдяки теплій весні, вже на початку травня 2018 року вітчизняні ринки почала швидко заповнювати ягода. Наслідком цього стало падіння ціни на яблуко в травні, а врожай минулого року фермери розпродавали аж до серпня, разом із яблуком нового врожаю.

За даними «Інфо-Шувар», в поточному сезоні найбільше зростання ціни на яблуко було зафіксоване в кінці квітня, ціни на продукцію одразу додали 40-50%. Сьогодні на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» найбільш затребувані сорти  яблука пропонуюься за наступними цінами : Голден 7-14 грн/кг (0,24-0,47 EUR/кг), Айдаред 7-8 грн/кг  (0,24-0,27 EUR/кг), Ліголь 10-12 грн/кг  (0,34-0,41 EUR/кг), Чемпіон 9-11 грн/кг  (0,30 -0,37 EUR/кг), Ренет Симиренка 7-10 грн/кг  (0,24-0,34 EUR/кг).

1 (1)

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-i-chomu-zminyuvalysya-ciny-na-yabluko-v-ukrayini-protyahom-ostannih-3-h-sezoniv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати