За 10-15 років Україна перетвориться з експортера в імпортера аграрної продукції

За 10-15 років Україна перетвориться з експортера в імпортера аграрної продукції

Види зникали протягом усієї історії біосфери Землі. І перші п’ять великих вимирань відбувалися тоді, коли людини ще не було. Види вимирають під дією еволюційних факторів, коли вони витісняють один одного, з багатьох інших причин, наприклад, через зміни клімату. Однак, теперішній стан справ є безпрецедентним, коли один вид повністю підпорядковує собі все життя Землі внаслідок своїх забаганок, а не розумно продуманих потреб.

Так вважає кандидат біологічних наук, доцентом кафедри екології, природокористування та біології людини Житомирського державного університету імені Івана Франка Іван Хом’як, про це йдеться в інтерв’ю газети День.

«У нас зараз усі пишаються високими урожаями. Але ми вже втратили дві третини об’єму чорноземів. Бо, наприклад, кукурудзу можна сіяти раз на 10-12 років. Ріпак, який, ми хвалимося, дає зелене паливо, також належить до основних руйнівників ґрунту. Ми можемо з країни, яка входить до трійки експортерів сільськогосподарської продукції, за 10-15 років перетворитися на одного з численних імпортерів такої продукції. Ще одна проблема – у нас весь великий бізнес орієнтується на короткочасну перспективу. Хочуть швидко щось взяти, бо потім зміниться політикум, лобістів у владі не стане і бізнес відіжмуть… Чверть століття немає Радянського Союзу, але людина продовжує мислити тими рабськими, невласницькими штампами. Вважає, що з тим, що знаходиться за межами обійстя, можна робити що завгодно: знищувати, вирубувати, красти тощо. Це велика ментальна проблема», – розповідає дослідник.

Також на думку вченого, проблема глобального потепління є недостатньо вивченою, щоб говорити про те, що саме воно є основною у питанні масового вимирання видів.

«Людина викидами вуглекислого газу впливає на це. Але який відсоток впливу саме людини – ми не знаємо. Наприклад, деякі дослідження показують, що у Х столітті глобальна температура була на кілька градусів вища, ніж зараз. Але ж ми не можемо сказати, що, наприклад, вікінги спалювали багато органіки, що спричинило глобальне потепління. Кліматичні зміни чомусь відбуваються. Коли це стається, переміщуються і зникають види. Людський вплив на клімат є. Але, на мою думку, найбільший він через знищення лісів, особливо вологих тропічних, адже ліс є природним стабілізатором, який згладжує кліматичні коливання», – пояснює Хом’як.

Джерело: zik.ua

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-10-15-rokiv-ukrayina-peretvorytsya-z-eksportera-v-importera-ahrarnoyi-produkciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    Мінагрополітики відновить дотації фермерам на землю та за утримання худоби

    Після тривалої паузи запустився Сумихімпром

    Як змінилися ціни на яблука, полуницю та банани

    Бізнес пропонує “обнулити” земельні питання: володієш три роки – претензій до тебе немає

    БІЛЬШЕ НОВИН