Как может измениться наш рацион в будущем?

Как может измениться наш рацион в будущем?

Чисельність населення нашої планети з кожним роком збільшується, отже, потрібно збільшувати і обсяги поставок продовольства. А значить, повинні рости і масштаби виробництв, наприклад, сільського господарства, інформує Ukr.Media. Але це вже зараз практично неможливо, так як всі придатні землі зорані і оброблені. Зі збільшенням чисельності людей на планеті, потрібно збільшувати поголів’я худоби, а значить, і кількість земель, на яких вирощується корм для цих тварин. А раз земель немає, значить, людству потрібно міняти свій раціон харчування. Але як?

Вчені різних країн в останні десятиліття намагаються вирішити цю проблему і поступово привчити людей до нової їжі. Але це буде нелегко. Адже ми звикли отримувати задоволення від їжі, а як можна насолоджуватися нею, якщо інгредієнти пропонованих в якості їжі майбутнього страв багатьом здаються огидними?

Які ж продукти харчування чекають нас в найближчому майбутньому?

Комахи

Комахи вже зараз улюблені ласощі деяких народів. Фахівці підрахували, що щорічно два мільярди людей вживає в їжу майже дві тисячі видів комах! Коники, гусениці, мурахи, шовкопряди і багато інших стали делікатесом в країнах Азії і Африки.

Значить, залишається привчити до поїдання комах жителів інших країн. Розумом-то зрозуміло, що це рано чи пізно доведеться робити, але як змусити свій організм приймати таку їжу? Адже навіть переконання в тому, що комахи – джерело білка, не гірше сільськогосподарських тварин, особисто у мені не пробуджують бажання спробувати їх на смак.

Більш того, крім білка в комах багато цинку, заліза, міді, калію, натрію, що, зокрема, може допомогти людям, що страждають залізодефіцитною анемією.

Так що ж уже зроблено в цьому напрямку?

Голландець Арнольд ван Хейс написав книгу «Їстівні комахи», в якій описав всю красу використання комах в якості продукту харчування: це вигідно і економічно, і екологічно, а про користь для людей ми вже говорили. Але як змусити нас їсти жучків-павучків? Було вирішено перевірити на добровольцях, в якому вигляді комах їсти приємніше: цілком, перемеленими або їсти лише видобутий з них білок. Майже всі випробовувані сказали, що відраза до такої їжі у них була, хоча страви з комах не поступаються за смаком м’ясним. Зокрема, Арнольд ван Хейс рекомендує харчуватися личинками мучного жука, рецепти страв з яких представлені у вищезгаданій книзі.

У Швейцарії почали виробляти продукти харчування з додаванням комах. Наприклад, котлети і фрикадельки з личинок борошняних черв’яків.

А в Фінляндії на прилавках магазинів з’явилися хлібці з цвіркунами. Не з цілими, а з меленими, що, на мій погляд, не набагато краще. Виробники кажуть, що на одну одиницю цього хлібного вироби йде сім десятків сушених цвіркунів. Звичайно ж, основний інгредієнт цих хлібців – борошно (97 відсотків).

Слідом за цими країнами Великобританія, Данія, Бельгія та Австрія прийняли закони, які дозволяють виробляти і реалізовувати комах в якості продуктів харчування.

Група фахівців з Америки, Індії, Франції, Канади та Японії займається вивченням властивостей тарганячого молока. Ви не помилилися – в деяких областях Азії мешкає живородящий тарган, у якого для вигодовування дітей виробляються особливі виділення. Фахівці, вивчивши це «молочко», зробили висновок, що воно в рази корисніше коров’ячого. Звичайно ж, у них немає ілюзій, що можна в необхідних обсягах «доїти» цих тарганів, але зараз вчені намагаються з’ясувати формулу цієї рідини і навчитися виробляти її штучно.

Компанія Organic Nutrition Industries з Флориди вирішила для початку годувати комахами не людей, а худобу. Для цього щорічно буде проводитися близько тисячі тонн перемелених личинок мухи Чорна львінка.

У передмісті Лос-Анджелеса є компанія «Ферма долини Коало», де вирощують екологічно чистих комах, в основному, цвіркунів і борошняних черв’яків. Власники бізнесу впевнені, що в недалекому майбутньому вироблений ними живий товар буде дуже затребуваний.

Але у всіх цих вищезгаданих країнах покупцям потрібно позбутися від огиди.

А ось в Мексиці огиди до поїдання міні-корови (я маю на увазі комах) не відчувають, але чомусь нікому в голову не приходило почати їх добувати в потрібних обсягах.

Біолог Рене Серритос намагається «розворушити» бізнесменів і надихнути їх на розведення комах на фермах, але поки не особливо успішно. За його словами, в Мексиці живе величезна кількість їстівних комах, більше ніж в інших країнах.

Штучне м’ясо

У 2013 році Марк Пост, вчений із Нідерландів, в лабораторних умовах зі стовбурових клітин бика зумів створити штучне м’ясо. Вартість цього «шматка м’яса» на той момент становила чверть мільйона євро – дорогувато! Зараз, кажуть, трохи дешевше. Але фахівці вірять, що незабаром ціна на нього впаде ще більше, а попит виросте.

Справедливості заради, потрібно сказати, що за смаком перший штучний стейк Поста їдокам не сподобався. За їх словами, звичайна яловичина незрівнянно смачніше.

Морські водорості

Водорості – джерело мінеральних речовин, зокрема, йоду, магнію, заліза, цинку, тому і вони розглядаються фахівцями як їжа майбутнього. В Австралії вже зараз є ферма Auropa Algae, на якій вирощують тину. Для початку передбачається вирощені водорості використовувати в їжу не в чистому вигляді, а в якості добавок до інших продуктів.

Рослинний яєчний порошок

Навіщо він потрібен? Адже курей у нас чимало, місця їм багато не треба, та й несуть яйця вони справно. Фахівці з США (зокрема, Джош Тетрик) вважають, що через кілька десятиліть поголів’я курей через вище озвучених причин скоротиться, а значить, ціна на них зросте. Справжні курячі яйця будуть не по кишені для простих людей, отже, треба знайти їм дешеву заміну.

Група американських біохіміків створили порошок з 12 рослин, який, за їхніми словами, дуже корисний, зокрема, в ньому немає холестерину.

Медузи

Їстівні лише кілька видів медуз. У деяких азіатських країнах їх називають «кришталевим м’ясом», і вони – делікатес. Можливо, незабаром і на наших прилавках медузи стануть звичайним продуктом.

Порошковий коктейль

У 2013 році Роб Райнхарт склав порошок, в якому збалансовано для організму людини кількість жирів, білків, вуглеводів і вітамінів. Його потрібно лише розвести водою – і їжа готова. Випив стаканчик – і півдня ситий. Винахід Роб перевірив на собі. За його словами, ефект є: хлопець швидко схуд і став відчувати себе набагато краще. Але чи так це?

Поживний пластир

Американські вчені на замовлення Міністерства оборони США розробляють пластир, який через пори шкіри буде поставляти в організм людини необхідні поживні речовини. Імовірно, так харчуватися будуть, в першу чергу, військові і космонавти.

Поживний пар

Захотів їсти – подихав над парою і наївся. Фантастика? Девід Едвардс, професор Гарвардського університету, так не вважає. Він придумав пристрій, в якому розміщують рідину з якимось смаком, впливають на неї ультразвуком, після чого вона перетворюється в пар і їдець вдихає його. Але наїдається чи він? Сумнівно.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kak-mozhet-yzmenytsya-nash-racyon-v-budushchem
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати