2 млн грн інвестицій: на Рівненщині вирощують равликів й експортують до ЄС

2 млн грн інвестицій: на Рівненщині вирощують равликів й експортують до ЄС

У справу, про яку спочатку довідалися з Фейсбука, ризикнули вкласти зароблені самотужки 2 мільйони гривень. І не прогадали. Нині равликова ферма Дмитра Таргонського та Романа Деньковича, розташована в селі Привільне Дубенського району Рівненщини, процвітає. Підприємці ж постачають равликів не лише українським ресторанам та торгівельним мережам, а й налагодили експорт до ЄС.

“Все своє свідоме життя я займався ІТ-сферою. Коли сказав дружині, що будемо займатися равликами, вона досить скептично до цього поставилась”, – пригадує Дмитро Таргонський, як народжувалася бізнес-ідея.

Нині вирощування равликів стало сімейним бізнесом обох ІТшників. Дружина Дмитра тепер активно долучена до розробки маркетингових стратегій цього бізнесу.

Фермер пригадує: перший рік пішов на вивчення досвіду інших равлиководів. Читав, як земляки запозичують технології вирощування равликів у французів. Разом із партнером займався розробкою бізнес-моделей, вивчав, як вийти на рівень експорту продукції.

Далі відбувалося будівництво ферми для равликів. Витрачали кошти, зароблені раніше в сфері ІТ, якою й досі продовжують займатися паралельно.

“Ми не заходили у равликовий бізнес з тим, щоб відбити гроші за перший рік, – говорить Дмитро Таргонський. – Навпаки: розрахували, що бізнес окупиться років за 5-6″.

Але вже зараз видно, що справа є прибутковою, показники бізнес-плану перевищуються.
Задоволені партнерством із мешканцями Рівного й представники громади, на території якої розташована ферма.

“Ми мали хороші  відносини з сусідніми селами та об’єднаними громадами. Тому, коли почали шукати земельну ділянку, голова Привільненської ОТГ дуже нас підтримав. Тож вирішили осісти саме там“, – розповідає Дмитро Таргонський.

Добре відгукується про сусідство й Юрій Момотюк, голова Привільненської ОТГ. Він розповідає: після рецентралізації громада отримала землі за межами населених пунктів, на яких лишалися занедбані колишні ферми. Тож шукали інвестора, який модернізує будівлі й сплачуватиме податки. Равликова ферма виправдала сподівання.

“Ми жодного разу не пошкодували: територія, яка була вкрита чагарниками, зараз обробляється, вирощуються культури. Тут працевлаштовані наші люди, збудовані певні споруди, які потрібні до роботи, й на цьому не зупиняються, – каже Юрій Момотюк. – Головне, ми бачимо, що люди зацікавлені у тому, щоб розвиватися і було б неправильно їх не підтримати”.

Джерело: Landlord 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/2-mln-hrn-investycij-na-rivnenshchyni-vyroshchuyut-ravlykiv-j-eksportuyut-do-yes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН