Аграрії попереджають: Україна може залишитися без власної гречки

Аграрії попереджають: Україна може залишитися без власної гречки

Українські аграрії закликають уряд заборонити імпорт російської гречки в Україну, щоб запобігти скороченню власних посівів цієї культури аж до їх повного зникнення. Про це повідомив голова громадської організації “Всеукраїнська аграрна рада” Андрій Дикун, пише УНІАН.

“Чому з Росії не можна, приміром, ввозити в Україну добрива? Багато інших речей не можна завозити в Україну. А ось гречку можна. Зрозуміло, що попереду вибори, що було б дуже добре, аби гречка коштувала дешево. Але чи добре це в довгостроковій перспективі? Тому що ще день, два, три – й ми її не будемо сіяти. Ми втратимо не лише посівні площі, найголовніше – ми втратимо насіння. У нас не буде насіннєвого матеріалу, й більше гречку сіяти ми не зможемо. Ми не зможемо імпортувати насіння з Китаю або з Росії – це зовсім інші кліматичні зони”, – сказав Дикун.

Так, у 2018 році імпорт гречки в Україну збільшився на 66,7% – до 20 тис. тонн. При цьому посівні площі під гречкою скоротилися на 42,6% – до 108 тис. га. За прогнозами аграріїв, якщо ситуація не зміниться, то в 2019 році посіви можуть скоротитися ще в два рази – до 40-50 тис. га.

За словами учасника “Всеукраїнської аграрної ради”, директора сільськогосподарського підприємства “Перемога” Миколи Малієнка, рентабельність гречки знижується, починаючи з 2015 року. “Раніше ціна на гречку також підвищувалася й падала, але те, що сталося минулого року – приголомшило українських виробників. Ми побачили, що на ринку пропонують у нас купити гречку за ціною 6-8 грн. Тобто, коли в позаминулі роки ціна була 10-12 грн – це було більш-менш рентабельно. Коли ми почали з’ясовувати, в чому причина, чому наші крупзаводи так знизили ціни на закупівлю гречки й зрозуміли, що на ринок України в необмежених кількостях почала надходити як крупа, так і зерно країни-агресора”, – сказав він.

При цьому точних даних, чому російська гречка продається в Україні за такими низькими цінами, немає. Можливо, що справа в надлишку виробництва цієї крупи, площі під якою в Росії розширюються.

“Якщо й далі продовжуватиметься бездіяльність державних структур, якщо не буде захищено українського виробника гречки, то на своєму прикладі я можу сказати, що наступного року не буду її сіяти”, – підкреслив Малієнко. Також побоювання у зв’язку зі зникненням посівів гречки висловили українські бджолярі. За словами президента громадської організації “Українська спілка пасічників” Володимира Стретовича, цього року був найнижчий збір гречаного меду, попит на який цього року значно зріс.

Разом із тим, директор Білоцерківського комбінату хлібопродуктів Іван Шилов зазначив, що гречка – це перспективна культура для вирощування в Україні. Українські приватні та наукові інституції займаються селекцією цієї культури – в Україні було виведено два нових сорти гречки, які за якостями значно перевершують російські.

Він також зазначив, що однією з головних проблем для розвитку цієї культури є зниження рентабельності, внаслідок необмеженого ввезення гречки з Росії. При цьому заступник директора департаменту землеробства Міністерства аграрної політики та продовольства Леонід Сухомлин зазначив, що зниження попиту на внутрішньому ринку характерне для всіх сільськогосподарських культур, які не орієнтовані на експорт. При цьому він також зазначив, що цього року рентабельність гречки знизилася незначною мірою порівняно з 2017 роком, коли вона становила 33%.

Нагадаємо, у період із серпня по січень 2017/18 МР в Україну було ввезено 6,8 тис. тонн російської зернової гречки, що в 12 разів перевищує аналогічний показник минулого сезону, й понад 2,6 тис. тонн казахстанської гречки, що у понад 5 разів більше показника за серпень-січень минулого сезону. У 2017 році українські аграрії зібрали 180 тис. тонн гречки при врожайності 9,8 ц/га.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-poperedzhayut-ukrayina-mozhe-zalyshytysya-bez-vlasnoyi-hrechky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН