Чому складається враження, що плодоовочевий бізнес України не змінюється зовсім?

Чому складається враження, що плодоовочевий бізнес України не змінюється зовсім?

На тлі стрімкого розвитку українського зернового та олійного бізнесу, величезних змін у інфраструктурі та фантастичної модернізації засобів виробництва, техніки та агротехнологій, на підприємствах, орієнтованих на експорт цих культур, овочі та фрукти «пасуть задніх» та, у більшості випадків, непомітні ні для банківського сектору, ні для інвесторів. Серед причин не тільки дефіцит професіоналів та незручна система оподаткування. Відсутність прозорої системи взаємовідносин між учасниками ланцюга поставок – це одна з головних перепон на шляху еволюції вітчизняного ринку плодоовочевої продукції. Так вважає Сергій Потапов, спеціаліст із ланцюжків доданої вартості у плодоовочевому бізнесі Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC).

« Коли ви в останнє чули про плодоовочевий інвестиційний проект? Чому ті проекти, що розпочалися 8-5-3 років тому не завжди можна назвати успішними? Все це наслідки незрозумілих, короткстрокових, конфліктних та непідкріплених грошами взаємовідносин в плодоовочевому бізнесі. Саме відсутність ефективної взаємодії між учасниками ланцюга поставки перетворює плодоовочеві проекти, засновані на досить простих бізнес-моделях, в надскладні «космічні» перегони», – каже пан Потапов.
На думку фахівця кожен у ланцюжку постачання овочів має займатися своєю справою – виробник – вирощувати, експортер – відправляти готові палети за кордон, переробні підприємства – виробляти конкурентні та безпечні продукти. В умовах України створювати принципово нову систему комунікації та переводити взаємовідносини між учасниками плодоовочевого ринку в нотаріальну площину доводиться іноземним проектам з МТП.

«Проект «Аграрні Розписки» дійсно може скоротити час, який був би потрібній на «еволюційну» зміну відносин між виробниками та каналами збуту», – наголошує Сергій Потапов.

Джерело: Інфо-Шувар

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-skladayetsya-vrazhennya-shcho-plodoovochevyj-biznes-ukrayiny-ne-zminyuyetsya-zovsim
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН