Ціна вітчизняного яблука на експорт на порядок вище

Ціна вітчизняного яблука на експорт на порядок вище

Незважаючи на факт надвиробництва, аналітики EastFruit мають всі підстави вважати, що українське яблуко високої якості має всі шанси отримати гідну ціну в цьому сезоні.

Наскільки відомо, ціни на продукцію, що відправляється на експорт, завжди на порядок вищі, ніж на яблуко ідентичної якості, що реалізується на внутрішньому ринку. І цей факт підтверджується вже зараз. Ряд українських компаній в даний момент продовжують відвантажувати яблуко за кордон, і, за офіційними даними, вже до початку осені 2018 року експорт у п’ять разів перевищував минулорічні показники.

На думку аналітиків, якщо ситуація з експортом буде продовжувати розвиватися в подібному ключі і в другій половині сезону, у вітчизняних виробників з запасами якісного яблука в сховищах і наявністю сертифікації GLOBALG.A.P. будуть всі шанси отримувати за свою продукцію прийнятні ціни. Звісно, не такі, як у минулому сезоні, але наближені до них.

Що стосується внутрішнього ринку, ціни на яблуко на даний момент варіюються в межах 3-7 грн/кг ($0,11-0,25/кг), і райдужних перспектив для поліпшення ситуації не очікується. Існує ряд факторів, які будуть продовжувати чинити тиск на формування цін аж до старту нового сезону. В першу чергу, слід відзначити збільшення виробництва яблук в Україні в цьому році. За середніми оцінками різних експертів, валовий збір яблук в Україні в 2018 році перевищить торішні показники на 65-75 тис. тонн, що, в свою чергу, не може не позначитися на стані та розвитку ринку.

Другий, не дуже позитивний фактор для українських фермерів – це істотний приріст врожаю яблук у Польщі, яка є потужним торговим конкурентом для української продукції. За даними з різних джерел, виробництво яблук у Польщі в 2018 році може сягнути 5 млн тонн. Якщо враховувати той факт, що вагому частину врожаю Польща щорічно відвантажує на експорт, українському виробникові залишається пропонувати тільки кращі якісні показники продукції, а в ряді випадків і кращі умови співпраці.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cina-vitchyznyanoho-yabluka-na-eksport-na-poryadok-vyshche
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати