Довести до банкрутства і продати за копійки: як бачать ситуацію з “Укрспиртом” експерти

Довести до банкрутства і продати за копійки: як бачать ситуацію з “Укрспиртом” експерти

Таку думку в коментарі УНН висловив економічний експерт Олександр Охріменко.

“Ви ж самі розумієте, що мета влади – приватизувати “Укрспирт”, а для того, щоб продати дешевше, необхідно довести його до банкрутства. І потрібно поставити керівника, який би довів держпідприємство до напівбанкрутства, після чого “Укрспирт” виставити на продаж і віддати своїм людям”, – говорить експерт.

У всьому світі до приватизації вдаються в разі банкрутства, в Україні чомусь вважається нормальною практикою пускати з молотка прибуткові держкомпанії, каже економічний експерт Юрій Гаврилечко.

“Наш уряд планує приватизувати, а точніше розпродати все державне майно. З 1992 року в Україні існує ганебна практика називати економічні терміни вигаданими поняттями. У нас приватизація чомусь називається продажем, тоді як у всьому світі – це остання стадія санації, яка ніякого відношення до продажу взагалі не має”, – пояснять експерт.

Спирт використовується не тільки для виробництва алкоголю, він широко затребуваний хімічною, косметологічною та медичною галузями – по суті, ДП “Укрспирт” і його діяльність є стратегічними для країни. Розвал монополії на виробництво спирту, якою зараз володіє ДП “Укрспирт” і яку хочуть анулювати через законопроект Президента (№ 2300), призведе до того, що приватизувати буде нічого і всі державні заводи, а це і 5 тис. працівників, залишаться незатребуваними, розповідає експерт, глава Громадської організації “Національний інтерес України” Ігор Гарбарук.

Читайте також: Новий-старий керівник Укрспирту Блескун погорів на нецільовому використанні держкоштів – аудит

“Новопризначений керівник “Укрспирту” Сергій Блескун говорить про 6 млрд грн, які вони зможуть виручити при продажу держкомпанії. Пані Ковалів (Юлія Ковалів, заступник голови Офісу Президента – ред.) говорить, що це буде 5 млрд грн. Але про які 5 млрд грн може йти мова, якщо це буде дорівнювати ціні металобрухту.

Ми ж розуміємо, що якщо анулюється монополія держави на виробництво спирту, досить швидко три основних лікеро-горілчаних компанії побудують свої спиртові заводи, а, швидше за все, майданчики вже готові, відповідно решта ринку залишиться без спирту – навряд чи великі компанії будуть зацікавлені продавати спирт іншим. Останні будуть його десь шукати і відповідно, в Україну хлине потік російського спирту, молдавського, білоруського та ми ще більше занапастимо економіку країни”, – пояснює експерт.

Гарбарук також звертає увагу, що озвучені владою 5-7 млрд грн від приватизації “Укрспирту” не внесені в бюджет країни на 2020 рік.

“Де ці гроші в бюджеті України? Принаймні в першому читанні ми цих грошей в проекті бюджету на 2020 рік не побачили”, – сказав Гарбарук.

У самому ДП “Укрспирт” теж неспокійно. Трудовий колектив виступив категорично проти нового в.о. керівника Сергія Блескуна, якого Кабмін погодив з подачі міністра розвитку економіки Тимофія Милованова. Вони пояснюють, що Блескун має конфлікт інтересів, пов’язаний з російськими компаніями і вітчизняними виробниками горілки (Nemiroff). Нагадали, що він уже очолював ДП в 2015-2016 роках. І додали, що до тодішньої діяльності Блескуна трудовий колектив і українські правоохоронні органи мали низку питань. Колектив ДП “Укрспирт” вимагає від уряду оголосити конкурс і прозоро обрати переможця.

Що стосується питання про приватизацію, в ДП “Укрспирт” не проти такого рішення влади. Однак вони дивуються, навіщо перед приватизацією забирати єдиний цінний актив у держкомпанії – це її монополію на виробництво спирту.

Вони наполягають, що приватизація “Укрспирту” повинна бути без прокладок з демонополізацією, інакше продавати державі буде нічого, старі заводи нікому не потрібні і купувати їх ніхто не буде.

Прогнози колективу ДП “Укрспирт” і експертів побічно підтверджують самі виробники горілки, які очікують отримати власну ліцензію на виробництво спирту і зовсім не налаштовані на придбання держзаводів.

У пресслужбі Bayadera Group виданню “Страна” сказали: “Підтримуємо якнайшвидшу демонополізацію спиртової галузі. І ми готові інвестувати в будівництво власного спиртзаводу. Якщо буде запропонована покупка якихось існуючих підприємств “Укрспирту”, то важливо зрозуміти, що будуть виставляти на продаж”.

Нагадаємо, 23 жовтня міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов на своїй сторінці у Facebook повідомив, що Кабмін погодив на посаду в.о. керівника “Укрспирту” Сергія Блескуна, якого пов’язують з російським бізнесом та великими горілчаними компаніями.

Того ж дня Президент зареєстрував у ВР законопроект про демонополізацію спиртової галузі, який передбачає скасування державної монополії на виробництво спирту. Цей законопроект викликав бурхливу реакцію серед експертів, які переконують, що демонополізація спиртової галузі перед приватизацією “Укрспирту” – це помилка, оскільки старі державні заводи без монопольних ліцензій інвесторам будуть не потрібні і держава отримає збиток замість доходу. 

Також експерти наголошують, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dovesty-do-bankrutstva-i-prodaty-za-kopijky-yak-bachat-sytuaciyu-z-ukrspyrtom-eksperty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН