Фермери звинувачують Мін’юст у корупції та озброюються

Фермери звинувачують Мін’юст у корупції та озброюються

Відомство змушене було визнати, що це пов’язано з численними скаргами, які надходять в антирейдерську комісію, пише UBR.

«Ми не можемо умовити і переконати всіх реєстраторів, що необхідно працювати в рамках закону, тому і далі будемо застосовувати технічні рішення, щоб захистити права власності громадян та представників бізнесу», – наводить слова заступника міністра юстиції Олени Сукмановой прес-служба відомства.

Під повідомленням Мін’юсту, яке насичене простими термінами «помилки реєстраторів» і «недобросовісні реєстратори» ховається проблема, через яку фермери в регіонах готові братися за зброю. Мова йде про масштабне шахрайство і розкрадання власності на мільйони і навіть мільярди гривень.
 

Війна за землю

Проблема «чорних нотаріусів», про яку не раз писалося в ЗМІ, досі так і не вирішена на державному рівні. Недобросовісні нотаріуси продовжують переписувати в реєстрі майно на шахраїв. Заручившись відповідним записом в базі даних, рейдер заявляється на підприємство на правах господаря. Правоохоронці нічого вдіяти не можуть – згідно з реєстром, той є “законним власником”. Ця практика стала настільки масштабною, що в справу втрутився навіть Верховний суд.

Однак з початку року інтерес рейдерів дещо змістився: в Україні різко зросла кількість спроб захоплення сільгоспнаділів. Експерти пов’язують такі тенденції з новою хвилею дискусій у владних кабінетах про відкриття ринку землі. Масло у вогонь підлило і недавнє рішення ЄСПЛ, яке назвало мораторій на продаж землі в Україні таким, що утискає права людини.

За оцінками фахівців, після відкриття ринку землі вартість гектара зросте з нинішніх $1,5 тис. (в тіньовому секторі) до $3,5 тис. Саме цей аспект робить рейдерські схеми зараз особливо вигідними. Найпоширеніша виглядає так: маніпуляціями в реєстрі шахраї змінюють засновника керуючої організації (колишні колгоспи, кооперативи та ін), який виводить з її власності землі.

«Бувають випадки і гірше. Фермер помер, сім’я займається похоронами. А рейдери за цей час встигають поміняти власника в держреєстрі і, поки сім’ї не до полів, вже знімають урожай», – розповів президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак.

Глава фермерів Золотоніського району Черкаської області Василь Драч також зазначив, що випадків рейдерських захоплень останнім часом стало помітно більше. Причому за діями зловмисників нерідко проглядається інтерес великого бізнесу. Серед замовників також називають представників місцевої влади. Зіткнувшись з корупцією на місцях, люди бояться йти до суду, або вважають це марною справою.

Бій з тінню

При цьому над рішенням Мін’юсту обмежити нотаріусам доступ до реєстру фермери відверто сміються. Вони впевнені, що проблема не в самій базі даних і навіть не в нотаріусах.

«Нас не цікавить, якого кольору буде реєстратор, де він буде реєструвати і в якому кабінеті сидіти. Нас цікавить покарання нотаріуса, якого спіймали за руку. Якщо один і той же нотаріус раз за разом вносить до реєстру фальшиві дані, то виникають питання, чому у нього не відкликають ліцензію і не карають. Мозковий центр крадіжки знаходиться в Міністерстві юстиції», – обурюється Стрижак.

При тому, що в законодавство внесено норму про кримінальну відповідальність для «недобросовісних нотаріусів», досі немає жодного прецеденту притягнення зловмисників до відповідальності.

Втім, у цієї бездіяльності Мін’юсту є й інше пояснення. Відомі випадки, коли маніпуляції з реєстром проробляють не самі нотаріуси, а хакери з їх зламаних комп’ютерів. Так чи інакше, абсолютно неясно, як закриття нотаріусам доступу до майна в інших областях допоможе вирішити проблему.

«Вони обмежили доступ реєстраторам однією областю, але по факту це призведе тільки до того, що будуть активніше зламувати нотаріусів великими групами, щоб у кожній області був свій канал доступу до реєстру», – розповів керівник Лабораторії комп’ютерної криміналістики Cyberlab Сергій Прокопенко.

Фермерська армія

Тим часом фермери, зіткнувшись з бездіяльністю судів, місцевих і центральних органів влади, починають вирішувати свої проблеми по-своєму. За словами черкаських аграріїв, в області з метою боротьби з рейдерськими захопленнями створено «фермерське козацтво». Аналогічні процеси стихійно йдуть і в інших областях.

«Фермери вже не вірять ні міністру, у якого бували не раз, ні органам юстиції. І звертаються за допомогою до екстремістськи налаштованих людей: до ветеранів АТО, Національного корпусу, просто до бандитів, щоб захиститися від рейдерів. В Одеській та Харківській областях зараз створюються збройні загони самооборони, а в Дніпропетровській і Кіровоградській областях вони існують вже два роки. По суті в країні створюється селянська армія, яка буде захищати фермерів», – прокоментував Микола Стрижак.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermery-zvynuvachuyut-minyust-u-korupciyi-ta-ozbroyuyutsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    Мінагрополітики відновить дотації фермерам на землю та за утримання худоби

    БІЛЬШЕ НОВИН