Кредитори почали «розбирати» Ukrlandfarming Олега Бахматюка

Кредитори почали «розбирати» Ukrlandfarming Олега Бахматюка

Про це пише Олігарх.

«Bunge, Noble Resources, Cargill і Glencore купують у Ukrlandfarming, тому що це має для них діловий сенс. Ми, зі свого боку, цінуємо їх бізнес, тому що ми заробляємо на цьому хороші гроші», – таку заяву зробив у недавньому інтерв’ю The Report Company, явно орієнтованому на зовнішні ринки, голова ради директорів агрохолдингу Ukrlandfarming і за сумісництвом власник визнаних неплатоспроможними банків VAB Банк, КБ «Фінансова ініціатива» Олег Бахматюк.

Наскільки хорошими є ці гроші, і чи є вони взагалі – достеменно невідомо. Наприклад, у зазначеному інтерв’ю Бахматюк згадав у позитивному світлі свою швейцарську компанію ULF Trade AG, назвавши її «не просто трейдером, а виробником». Проблема полягає в тому, що, як з’ясувало видання «Олігарх», в реальності за рішенням суду Цюріха 06.09.2018 р. в ULF Trade AG в рамках законодавства про банкрутство Швейцарії був введений тимчасовий адміністратор. І тепер в ній діє мораторій, з усіма витікаючими наслідками.

У Ukrlandfarming відмовилися повідомити фінансові показники за останній рік, а також назвати розмір своїх зобов’язань перед кредиторами. Виходячи з цього, є підозри, що компанія не виходить з «мінусів».

Принаймні, звітність найбільших українських компаній Бахматюка навряд чи радує інвесторів – один з флагманів, ПАТ «Компанія «Райз», в 2017 р скоротила чистий прибуток майже на 70% до 1,08 млрд гривень, а збитки перевищили 8 млн гривень. Ще одна компанія – «Райз-Прикарпаття» – за минулий рік обвалила продажы майже на 80% – до 99 млн гривень, а збиток перевалив за 87 млн гривень. На 40% – до трохи більше 5 млрд гривень – впав чистий дохід «Райз-Максимко», найбільшого українського сільгосппідприємства Ukrlandfarming. А його чистий прибуток зменшився за останній рік на 97% до 22 млн гривень. Втім, цю суму навіть людина з такими боргами, як Бахматюк, навряд чи буде вважати «хорошими грошима».

Якщо проаналізувати медіа-активність Ukrlandfarming і її власника, можна прийти до висновку про те, що в ЗМІ запущена активна кампанія з облагороджування її іміджу, щоб, ймовірно, приховати наростаючі фінансові проблеми.

На другий план навіть пішла коронна тема Бахматюка, яку він озвучував кілька останніх років. «Ми звертаємося до Нацбанку: Досить відвертатися і закривати вуха, робити вигляд, що ви не помічаєте бізнес. Пора переходити до цивілізованого діалогу», –  таку заяву Бахматюк зробив у березні цього року.

Через кілька місяців після цього їм були розкриті деякі деталі теми, запропонованої для діалогу. «Ми пропонуємо реструктуризацію на 10 років без дисконту…Ми плануємо покрити 100% заборгованості перед Фондом гарантування вкладів і Нацбанком, притому що реальний наш «кредитний портфель» набагато менше. Загальна сума боргу до реструктуризації – 19 млрд грн. Це сумарно кошти за ФГВФО та НБУ», – заявив Бахматюк.

Навіть якщо не брати до уваги, що ще зовсім недавно Бахматюк безуспішно пропонував надати йому розстрочку для повернення всіх боргів на 7 років, у світлі чого його нинішня пропозиція сама по собі не виглядає надвигідною, можна прийти до висновку, що з цифрами в його розрахунках все також не просто.

Роком раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва заявляла, що заборгованість компаній Бахматюка, пов’язаних кредитами становить 28,2 млрд грн.

«У VAB (Банку) таких кредитів було 70%, у Фінансовій ініціативі – 96%. Це не тільки позики «Укрлендфармингу»: там же величезна кількість компаній, пов’язаних з акціонером» – сказала Гонтарєва, назвавши ситуацію з Бахматюком «кричущим кейсом, коли нічого не обслуговується та не сплачується».

Окремо вона згадала борг Бахматюка за кредитами рефінансування НБУ, який становить 10,9 млрд грн. «Як була ця сума два роки тому, так вона нікуди не поділася. Не сплатив ні копійки і з нами судиться. При цьому на суму 8,5 млрд грн у нас є його персональна гарантія, особиста порука» – повідомила вона. За наступний рік, якщо вірити озвученими їй даними, сума боргу по «рефінансу» скоротилася лише на 6% (до 10,2 млрд грн).

Оскільки в Ukrlandfarming відмовилися дати коментар про перспективи погашення багатомільярдних боргів, нам залишається тільки припускати, що передбачає «план Бахматюка». Саме очевидне припущення – він хоче пролонгувати борг з перекладенням основної частини виплат на останні пару років. Тобто, умовно кажучи, за перші 8 років розстрочки погасити 5-10% боргу, а за 2 роки – 90-95%.

Було б логічно, враховуючи багатомільярдну заборгованість Ukrlandfarming, нинішню капіталізацію холдингу (наприклад, входить до його складу яєчний холдинг Avangardco ринок оцінює в 16 млн фунтів) і специфічний рівень розрахунків з кредиторами, що з Ukrlandfarming повинно було б статися те ж, що і зі скандально відомим агрохолдингом «Мрія», колишній власник якого Микола Гута вже кілька років перебуває у розшуку – тобто перехід під контроль кредиторів, «очищення» і подальший продаж реальному «стратегові»? Це питання в нинішніх обставинах виглядає риторичним.

Чому цього не відбулося? По-перше, частина кредиторів ще вірить в чудо, що Бахматюк домовиться зі своїми недругами, пропадуть всі відомі йому «форс-мажори», і він почне, нарешті, «нести золоті яйця», які він обіцяє західним і східним кредиторам вже багато років. Інша частина, за чутками, втомлюється чекати з моря погоди і «скидає» його борги, які купуються за озвучені 5-7% від номіналу. Втім, така тактика рано чи пізно дасть збій – як зізнається Бахматюк, йому вже кілька років не дають кредити. А оскільки ефективність роботи Ukrlandfarming все частіше викликає великі питання, зовнішнє фінансування йому критично необхідно.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kredytory-pochaly-rozbyraty-ukrlandfarming-oleha-bahmatyuka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН