Tempo950x100

Tempo300x100

Насіннєві гіганти: топ-10 найбільших заводів України

Насіннєві гіганти: топ-10 найбільших заводів України

Україна – одна із найбільших країн в Європі з вирощування сільськогосподарської продукції. Цей великий ринок збуту продукції потребує тільки близько 5 млн посівних одиниць кукурудзи на рік. Тож виробляти насіння тут варто аби зменшити логістичні витрати, не платити митний збір та, за словами Сюзани Григоренко, виконавчого директора Насіннєвої асоціації України, зменшить витрати на вартість доробки насіння на заводах-партнерах та покращить контроль якості виробництва насіння. У майбутньому це може також зменшити вартість насіння для кінцевого споживача.

Agravery.com вирішив провести лістинг найбільших насіннєвих заводів України. Проте, через широкий спектр сільгоспкультур, насіння яких виробляється на деяких заводах, не завжди можливо оцінити потужність у посівних одиницях. Звісно, в цьому огляді представлені далеко не усі насіннєві заводи України, але десятка найбільших.

№ 1. Завод компанії «MAS Seeds»

Побудований у селі Могилів, Дніпропетровської області

Потужність 1 мільйон п.о. на рік

У 2010 році компанія «Маїсадур Семанс», яка тепер має назву «MAS Seeds», збудувала у селі Могилів, Дніпропетровської області, завод з виробництва насіння кукурудзи, соняшнику та ріпаку. У 2014 році була запущена друга лінія виробництва насіння. Загальна потужність цього заводу склала 1 мільйон посівних одиниць на рік. Вартість інвестицій у завод становить 40 млн євро. Це найбільший на даний час завод в Україні по виробництву насіння.

№ 2. Завод компанії «Маїс»

Побудований у місті Черкаси

Потужність 900 тисяч п.о. на рік та 10 тисяч тонн насіння сої, пшениці, ячменю, ріпаку та інших зернових культур.

Вартість заводу на момент будування складала 100 млн грн. Завод був відкритий у червні 2015 року. Він здатен виробляти 700 тисяч п.о. кукурудзи та 200 тисяч п.о. соняшнику за сезон. Окрім того, завод здатен виготовляти 10 тисяч тонн насіння сої, пшениці, ячменю, ріпаку та інших зернових культур.

№ 3. Завод «Стасі Насіння», компанії «DuPont Pioneer»

Побудований у селі Стасі, Полтавської області

Потужність 800 тисяч п.о. на рік

Завод «Стасі насіння» належить компанії «DuPont Pioneer», що увійшла до складу «Corteva Agriscience», Сільськогосподарського підрозділу «DowDuPont». Він здатен виробляти 500 тисяч п.о. насіння кукурудзи та 300 тис. п.о. соняшнику, що робить його третім по потужності в Україні. Загальні інвестиції в будівництво заводу склали $56 млн.

№ 4. Завод компанії «Bayer»

Побудований у селі Почуйки, Житомирської області

Потужність 750 тисяч п.о. на рік

Якщо дивитись лише на виробництво насіння кукурудзи, то справді новий завод у селі Почуйки є найбільшим. Будувати цей завод в Україні почала ще компанія «Monsanto» і саме її гібриди кукурудзи будуть виготовлятись на цьому заводі. Але після того, як компанія «Bayer» придбала компанію «Monsanto», усі активи перейшли до німецького концерну. Таким чином відкривала завод вже компанія «Bayer». Вартість будівництва склала $200 млн. та тривало з 2014 року. У майбутньому також планується збільшити виробничі потужності заводу і запустити лінію по виробництву насіння ріпаку. А отже цей завод має усі перспективи стати не тільки найпотужнішим виробником насіння кукурудзи в Україні, а і зайняти перше місце по загальній потужності виробництва.

№ 5. Завод «Черлис», компанії «Євраліс Семенс Україна»

Побудований у селі Білозір’я, Черкаської області

Потужність 650 тисяч п.о. на рік

Трошки меншим за об’ємом випуску насіння від заводу у селі Почуйки є завод «Черлис» компанії «Євраліс Семенс Україна», який розташований у селі Білозір’я, Черкаської області. На сьогодні завод виготовляє 400 тис. п.о кукурудзи, 200 тис. п.о. соняшнику та 50 тис. п.о. сої. Таким чином загальні потужності заводу складають 650 тис. п.о. в рік. Інвестиції у модернізацію заводу склали 30 мільйонів євро.

№ 6. Завод компанії «КВС-Україна»

Побудований у місті Кам’янець-Подільський

Потужність 400 тисяч п.о. на рік

Ще одним великим заводом, що був відкритий на території України, стало підприємство компанії «КВС-Україна». Він розташований у Кам’янець-Подільському. Потужність заводу складає 400 тис. п.о кукурудзи на рік. Вартість інвестицій у побудову цього заводу склала 20 мільйонів євро. У майбутньому компанія планує збільшити вдвічі свої потужності, що дасть їй змогу називатись найбільшим виробником насіння кукурудзи в Україні.

№ 7. Завод ТОВ «П’ятидні»

Побудований у Волинській області, Володимир-Волинському районі

Потужність 50 тисяч тонн насіння пшениці, сої та гороху за сезон.

Найбільшим серед заводів, чию потужність неможливо порахувати у посівних одиницях є підприємство ТОВ «П’ятидні», що знаходиться у Волинській області, Володимир-Волинському районі. Цей завод був відкритий у 2017 році, його потужність складає 50 тисяч тонн насіння пшениці, сої та гороху за сезон.

№ 8. Завод компанії «Сварог Вест Груп»

Побудований у селі Лотівка, Шепетівського району, Хмельницької області

Потужність 25 тисяч тонн насіння зернових, круп’яних та бобових культур в рік

Ще одним великим заводом володіє компанія «Сварог Вест Груп», яка побудувала виробництво у селі Лотівка, Шепетівського району, Хмельницької області. Вартість заводу на момент будівництва складала 36 млн грн. Цей насіннєвий завод здатен виробляти до 25 тисяч тонн насіння зернових, круп’яних та бобових культур в рік.

№ 8. Завод компанії «Агротрейд»

Побудований у Харківській області

Потужність 20 тисяч тонн на рік

Дещо меншу потужність має завод компанії «Агротрейд», що був побудований у Харківській області в 2014 році. Вартість будівництва склала $13 млн. Його виробничі потужності складають 20 тисяч тонн в рік.

№ 9. Кіровоградський насіннєвий завод

Побудований у с. Бережинка, Кіровоградського району, Кіровоградської області

Потужність 10 тисяч тонн на рік

Ще менше виробництво має «Кіровоградський насіннєвий завод», його потужності складають 10 тисяч тонн насіння в рік. Проте, цей завод може виробляти абсолютно усі види насіння будь-яких сільськогосподарських культур, навіть таких як коноплі.

№ 10. «Лебединський Насіннєвий Завод», компанії «LNZ»

Побудований у селі Лебедин, Шполянського району, Черкаської області

Потужність н/д

На підприємстві діє два заводи: спеціалізований, що випускає насіння кукурудзи, та багатофункціональний, що може випускати насіння пшениці, ячменю, гороху, сої, соняшника, льону, коріандру, спельти та інших культур. Потужність багатофункціонального заводу складає 225-275 тонн на добу. Потужність спеціалізованого заводу складає 330 тонн на добу. Вартість інвестицій у спеціалізований завод склала $12,5 млн.

Нагадаємо, компанія «Дакса Бунге Україна» збудує на Вінниччині завод із переробки кукурудзи потужністю 100 тис. тонн на рік. Прогнозовані обсяги інвестицій становлять 14 млн доларів США.

Перегляди: 57
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nasinnyevi-hihanty-top-10-najbilshyh-zavodiv-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати