Нинішній аграрний сезон побив кілька рекордів

Нинішній аграрний сезон побив кілька рекордів

Найбільшими намолотами відзначилися хлібороби Полтавщини — майже 6,4 млн тонн, пише Голос України.

На Вінниччині також зібрали понад 6 млн тонн, Черкащині — 4,8 млн, Одещині та Чернігівщині — 4,35 млн, Сумщині та Хмельниччині — 4,1 млн, Київщині — 3,9 млн, Харківщині — 3,8 млн, Кіровоградщині — 3,7 млн, Дніпропетровщині — 3,5 млн, Миколаївщині — 2,8 млн, Тернопільщині — 2,7 млн, Херсонщині — 2,3 млн, Запоріжжі — 2,25 млн тонн.

Середньою врожайністю зернові також порадували. Найвища на Черкащині — 72,8 ц/га, Хмельниччині — 71,6 ц, Вінниччині — 71,1 ц, Київщині — 68,6 ц, Сумщині — 67 ц, Полтавщині — 66,2 ц, Чернігівщині — 64,3 ц/га.

Але й у цій діжці з медом не без ложки дьогтю. Зерновий рекорд відбувся завдяки кукурудзі. Качаниста вродила цьогоріч — як ніколи. І рекордний показник у 34,5 млн тонн взимку може зрости, адже чимало кукурудзи ще в полі. Врожайність також достойна того, щоб про неї згадати. На круг у середньому качанистої зібрали 77,2 центнера з гектара, тоді як у 2017-му було 54. Ложка дьогтю у тому, що основної хлібної культури, пшениці, засипали у засіки менше, ніж торік — 25,1 млн тонн, ячменю — 7,5 млн. Хоча, зазвичай, сумарно пшениця і ячмінь давали більш як половину зернового валу.

Та все-таки споживачам не варто непокоїтися можливим дефіцитом головного інгредієнта для випічки паляниць і батонів. Для внутрішніх потреб зібраної пшениці вистачить з лишком. Обсяги її продовольчої переробки не зростають. Через відносно високу ціну використання пшениці та ячменю на корм також зменшується. Тож більшість вирощеного, як і минулого сезону, трейдери вивезуть за кордон. Наша країна за експортом рослинної продукції продовжує утримувати лідируючі позиції. Навіть в умовах дефіциту вагонів і локомотивів з липня ми реалізували на зовнішні ринки 19,1 млн тонн зернових. Зокрема, 9,5 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 6,2 млн тонн кукурудзи, повідомляє «Украгроконсалт». А прогнози мають потішити амбіції трейдерів: до кінця маркетингового року лише кукурудзи за межі держави планується продати 27 мільйонів тонн. Звісно, це добрий заробіток не тільки для торговців, а й для держбюджету, до якого спрямовуються чималі податки. Агропром з усіх вітчизняних галузей — чи не найбільший постачальник валютних надходжень до держави.

Та попри увесь цей оптимізм Україна продовжує залишатися для зарубіжжя джерелом сировини. Тобто активно вивозимо ту саму кукурудзу, якою за кордоном відгодовують свійських тварин, а м’ясо продають нам. Як повідомляє асоціація «Свинарі України», до кінця року імпорт свинини на внутрішній ринок може сягнути також рекордних 30 тисяч тонн. Поголів’я корів і свиней продовжує скорочуватися. Тож запитання: «Чому в Китаї відгодовувати свиней на завезених за тисячі кілометрів кормах вигідно, а Україні на власних — збитково?» — залишається відкритим.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nynishnij-ahrarnyj-sezon-pobyv-kilka-rekordiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН