Перспективні напрямки просування експорту українського яблука

Перспективні напрямки просування експорту українського яблука

Якщо проаналізувати дані імпорту яблук по провідним світовим країнам-імпортерам за перший квартал сезону 2018/19 років, то можна побачити, що продовжується тенденція зниження обсягів міжнародної торгівлі свіжим яблуком, повідомляє проект EastFruit.

Зниження обсягу імпорту яблук по десяти найбільшим світовим імпортерам в натуральному вимірі склало 31% в порівнянні з першим кварталом попереднього сезону і на 6% в порівнянні з першим кварталом сезону 2016/17 років. У топ-15 країнах-імпортерах падіння було майже настільки ж різким – на 29%, в порівнянні з минулим сезоном, і на 11% в порівнянні з першим кварталом сезону 2016/17 років.

“У поточному сезоні 15 найбільших світових імпортерів десертних яблук ввезуть приблизно на 1 млн. тонн менше цих фруктів, ніж роком раніше, а значить виручка експортерів яблука в ці країни впаде приблизно на $ 1 млрд доларів США»,- говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту ФАО. «При цьому основне падіння імпорту відбувається в країнах Європи, в той час як поставки в Азію і на Близький Схід стабільні або показують незначне зростання, що ще раз підтверджує правильність обраного нами напрямку просування експорту українського яблука»,- продовжує експерт.

Як приклад, Андрій Ярмак наводить дані за обсягом імпорту яблука до Індії за перший квартал поточного сезону. За цей період Індія збільшила імпорт яблука на 75%! У той же час Росія знизила імпорт яблука на 9%, Німеччина – на 33%, а Великобританія – взагалі на 67%! Гонконг, який був другою азіатською країною в десятці найбільших світових імпортерів яблука, також збільшив імпорт за звітний період на 9%.

Причини падіння імпорту яблук представники ФАО вказували вже неодноразово. Серед них:

– Розвиток технологій виробництва і збереження свіжості конкуруючих з яблуком ягід, а також різке зростання їх виробництва і цілорічна доступність на ринку;

– Розширення асортименту і доступності екзотичних фруктів;

– Зниження темпів глобалізації (торгові війни і військові конфлікти);

– Зниження світових цін на енергоносії, що зменшує попит на яблуко в країнах, що залежать від експорту енергоносіїв;

– Полегшення доступу до інформації про технології їх вирощування, що стимулює розвиток виробництва яблук в країнах, що розвиваються, які раніше імпортували значні обсяги яблука. У нашому регіоні яскравими прикладами є Грузія, яка почала в цьому році експорт яблук до Росії, хоча раніше імпортувала їх і Україна, яка імпортувала яблука в значних обсягах ще 2-3 сезони тому, але експортує їх зараз по всьому світу;

– Неможливість конкурувати за рекламними бюджетами зі снеками та готовими продуктами, і навіть з ягодами, але ж саме реклама є двигуном споживання;

– Споживання яблука в розвинених країнах не росте – яскравий приклад – зниження імпорту в ЄС. Вони просто виходять з моди;

– Яблука незручні для споживачів, у порівнянні зі снеками та ягодами, наприклад, і навіть у порівнянні з бананами;

Звичайно, це не означає, що виробництво яблук не є перспективним бізнесом. Адже, за влучним висловом Андрія Ярмака, «в світі немає надлишку яблука, в світі є надлишок яблука низької якості», а ось якісне яблуко завжди користується попитом і за нього реально отримати високу ціну. Крім того, в світі не так багато країн, які мають умови для вирощування яблука преміальної якості.

Тому в подальшому, на думку експерта ФАО, світовий яблучний бізнес буде консолідуватися навколо тих виробників і тих країн, які зможуть забезпечувати системні поставки яблука преміальної якості, будуть гнучко і швидко реагувати на зміни уподобань споживачів і стануть активно впроваджувати інновації у виробництво для постійного підвищення ефективності виробництва і якості яблук.

Джерело: ukrainefood.org

Перегляди: 9
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/perspektyvni-napryamky-prosuvannya-eksportu-ukrayinskoho-yabluka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН