Tempo950x100

Tempo300x100

Шоколадом цукерки лише пахнуть: чи потрібно обмежити імпорт пальмової олії законом

Шоколадом цукерки лише пахнуть: чи потрібно обмежити імпорт пальмової олії законом

Лідерами з використання пальмової олії є кондитерська (печиво, цукерки, торти) і молочна (сири, згущенка, спреди) промисловості. “Рослинні жири – в рази дешевші, аніж молочний жир, тож виробники використовують їх, щоб знизити вартість продукції. Населення бідніє на очах, зарплати людей не встигають за ростом цін на харчі. Однозначно, що користі від такого продукту дуже мало. Адже, якщо в сирі чи маслі немає молочного жиру, то він не міститиме такі потрібні організму жиророзчинні вітаміни. Але мені здається, що обмеженням імпорту проблему не вирішити. Якщо ми це зробимо, то що виробники використовуватимуть замість пальмової олії? Маслом ніхто її замінюватиме”, – зазначає Ніна Кільдій.

За її словами, кондитерська промисловість, яка не використовувала досі масло, бо воно дуже дороге, й надалі його не використовуватиме, бо тоді побачимо неймовірний злет цін. “Хто купуватиме ласощі по 400 — 500 гривень?! У переважній більшості так званих шоколадних цукерок, які продають в магазинах, справжнього шоколаду давно нема. Використовується шоколадна глазур, де какао-масло замінене пальмовою олією. Шоколадом цукерки лише пахнуть. Коли обмежать імпорт, виробники намагатимуться шукати альтернативу. Як варіант – замість пальмової можна використовувати ще кокосову олію або замінники на кшталт маргарину. Оце мене найбільше лякає. Особливо використання маргаринів, кулінарних жирів, бо відразу виникне проблема із трансжирами, які можуть спричиняти серцево-судинні хвороби та деякі форми раку”, – застерігає експерт.

Вона підкреслює, що пальмова та кокосова олія – це незмінені жири, тому великих доз трансжирів вони не містять. Маргарини, які утворюються з рідкої олії шляхом гідрогенізації, мають дуже багато цих небезпечних речовин.

“Єдиного дослідження, яке б показувало, що пальмова олія негативно впливає на здоров’я людей – немає. Як немає і заборони на її використання, наприклад, в ЄС. Проблема в тому, що в процесі виробництва пальмову олію гріють при високих температурах, щоб позбутися запаху та забарвлення. Це сприяє виникненню гліцидолу, який, як припускають, є токсичною сполукою. Щоправда, пальмову олію не рекомендують використовувати в дитячому харчуванні, адже доведено, що вона перешкоджає нормальному засвоєнню кальцію в дітей до трьох років. А для організму, що росте, цей мікроелемент дуже потрібен”, – зазначає Ніна Кільдій.

За її словами, попри все, обмеження імпорту – не найкраща ідея. “Потрібно жорсткіше боротися з фальсифікатом готової продукції, посилити штрафи за обман споживачів. Бо найгірше, що чимало виробників використовують пальмову олію, але “забувають” чесно про це написати на етикетці. А ми їмо шоколадку чи сир, думаючи, що вони корисні, бо справжні”, – підкреслює Ніна Кільдій.

За матеріалами: expres.ua

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shokoladom-cukerky-lyshe-pahnut-chy-potribno-obmezhyty-import-palmovoyi-oliyi-zakonom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Березня

    Україна та Румунія побудують євроколію та розширять пункти пропуску через кордон

    В Україні посилили вимоги до якості м’яса, молочних продуктів та ковбасних виробів, які постачатимуться для ЗСУ

    Чехія пропонує ЄС заборонити імпорт російського та білоруського зерна

    Супермаркети показали, як змінилися ціни на рис, макарони та борошно у березні

    Український ринок масла вже не залежить від імпорту

    На частку українського транзитного зерна у Польщі припадає 10% – польські ЗМІ

    Ціни на українську соняшникову олію в портах досягли максимуму від початку сезону

    Ціни на м’ясо в Україні: скільки коштують курятина та свинина

    Бізнес зазнає збитків: затримки швидкопсувних товарів на кордоні збільшились до 7 діб

    18 Березня

    Майже 25 млн гривень виплатили 5 господарствам на сади і теплиці

    БІЛЬШЕ НОВИН