Стан українського зерна нового врожаю викликає занепокоєння

Стан українського зерна нового врожаю викликає занепокоєння

Таку тезу в своєму виступі на аграрно-логістичному форумі в Миколаєві озвучив глава фітосанітарної асоціації Владислав Седик, передає АПК-Информ.

«В даний час ми виробляємо продукт, який не є експортно-орієнтованим. 93% висіяного в ц.р. насіння є репродукцією, тобто в Україні, грубо кажучи, сіють урожай минулих років. А про якість зерна у нас більше обізнані трейдери, ніж сільгоспвиробники», – підкреслив експерт.

При цьому він уточнив, що в даний час давати оцінку якості українського зерна врожаю 2018 р поки рано, але аналіз перших проб вже викликає певну стурбованість.

«Так, в поточному сезоні при проведенні моніторингу траплялися партії, в яких до 60% зерна були вражені фузаріозом. Дане захворювання істотно обмежує поставки українського зерна на основні ринки збуту. Це, перш за все, Малайзія, Сирія, Японія, Таїланд, Індонезія, Мексика і Єгипет», – зазначив В.Седік.

Що стосується сажки (Tilletia), то і по даному захворюванню виявлялися партії з 60% уражених зерен. Подібні партії не допускаються до поставок в Індонезію, Вірменії, Сирії, Бразилію, Канаду, Китай, Ізраїль, Азербайджан, Єгипет і Катар.

Також, за його словами, є тенденція до збільшення випадків ураження зернових грибком Alternaria, що неприпустимо при поставках до Малайзії і Сирії.

«В цілому перші аналізи фітосанітарного стану зерна врожаю 2018 р свідчать про те, що Україні слід серйозно зайнятися забезпеченням аграріїв якісним насінням і необхідними обсягами ЗЗР», – резюмував експерт.

Також якістю зерна занепокоєні експерти консалтингової компанії Аgritel. Вони припускають що дощові погодні умови, сприятливі для посівів кукурудзи, вплинули на якість борошномельної пшениці в Україні. Експортери, які оперують обсягом експорту пшениці в поточній кампанії на рівні 16 млн. тонн, підкреслюють той факт, що більша частина зібраного врожаю зернової є фуражної якості. У цьому контексті експортні відвантаження реєструють зниження в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

 

Перегляди: 9
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/stan-ukrayinskoho-zerna-novoho-vrozhayu-vyklykaye-zanepokoyennya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН