Світовий ринок зерна: прогнози та оцінки

Світовий ринок зерна: прогнози та оцінки

Варто зазначити, що за виключенням китайського фактору, особливих несподіванок світ не отримав. Що ж стосується Китаю, то його вплив є швидше технічним фактором, ніж фундаментальним. Так, ще минулого місяця Національне бюро статистики Китаю (NBS) опублікувало переглянуті дані по площі, врожайності та прогнозу виробництва зерна в країні з 2007/08 по 2017/18 маркетингові роки. Ці данні і були враховані Міністерством сільського господарства США під час розрахунку нових балансів.

Корекція NBS для пшениці склала 20 млн тонн сукупної продукції за весь період з 2007 по 2018 роки. При чому найбільше вона вплинула на розмір запасів, і в меншій мірі на внутрішнє споживання, зокрема на корми. Варто зазначити, що жодної корекції продовольчого споживання не відбулося, так само як і рівня споживання на душу населення в країні. За останньою оцінкою запаси в Китаї становлять 143,56 млн тонн і складають 53,8% від загального рівня світових запасів пшениці у 266,7 млн тонн зерна. Водночас, як правило, цей обсяг не є доступним для світової торгівлі і не виходить на зовнішні ринки.

На ринку кукурудзи було додано 266 млн тонн сукупної продукції за рахунок корекції NBS у ретроспективі за останні 10 років. В першу чергу різко було збільшено рівень запасів, але оскільки такий крок було здійснено починаючи з 2013/14 МР, то суттєвого впливу на загальні ринкові настрої не спричинило. Таке зростання рівня перехідних залишків в Китаї саме з цього періоду цілком відображає зміну в програмі державної підтримки в країні. Корекція внутрішнього споживання в Китаї також як і у випадку із пшеницею, не зачепило продовольче споживання і повністю припало на корми та етанол. З урахуванням того, що поточна вартість кукурудзи в Китаї суттєво вища за світовий рівень, то потенційний приріст експорту з цієї країни не очікується, а обсяг імпорту також залишено на попередньому рівні.

Детальніше читайте в аналітиці від “ПроАгроГруп”

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/svitovyj-rynok-zerna-prohnozy-ta-ocinky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН